Nieuws

Nieuwe Safari schakelt Flash standaard uit

Safari 10, onderdeel van macOS Sierra, zal Flash-toepassingen standaard vermijden. Gebruikers die de plug-in toch willen gebruiken kunnen een uitzondering maken.

Ook Apples Safari-browser zal de Adobe Flash-plug-in voortaan vermijden. Safari is lang niet de eerste browser die dat doet. Microsoft, Mozilla en Google namen voor hun browsers al eerder dergelijke maatregelen om de beveiligingsrisico’s die Flash met zich meebrengt uit te sluiten.

Leugentje om bestwil

Maar hoe pakt Safari die Flash-blokkering aan? Chrome sloot al sinds vorig jaar de minst belangrijke Flash-content uit, en Firefox en Edge volgden later met een erg gelijkaardige aanpak. Uiteindelijk deed Chrome er zelfs nog een schepje bovenop. Alleen de 10 belangrijkste websites die gebruik maken van de plug-in (waaronder Facebook, Amazon en het eigen YouTube), kregen nog een overgangsperiode waarin ze afscheid kunnen nemen van de beruchte plug-in.

Safari doet het anders. In Safari 10, de nieuwste versie die met macOS Sierra moet komen, kiest de browser voor het leugentje om bestwil. Als websites gebruik willen maken van Flash, krijgen ze te horen dat de plug-in niet geïnstalleerd staat op de browser. Hoewel die nog wel degelijk geïnstalleerd is. In sommige gevallen ondersteunen websites namelijk zowel Flash als zijn opvolger, HTML5. Safari wil dat dergelijke websites dan voor die tweede kiezen.

UItzondering

Als een website enkel Flash ondersteunt, is het een ander verhaal. Standaard presenteert zo’n website dan op de plaats van de plug-in een rechtstreekse link naar de Adobe-website waar je de plug-in zou moeten vandaan halen. Op het moment dat je als gebruiker echt gebruik wil maken van de Flash-toepassing in kwestie, en dus op die link klikt, presenteert Safari je het venster bovenaan dit artikel. Daarbij word je standaard aangeboden om per uitzondering gebruik te kunnen maken van de plug-in.

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om de plug-in telkens automatisch toe te staan in het geval van die specifieke toepassing alleen. Dat wil dus zeggen dat Safari elke keer aan gebruikers zelf toelating vraagt om de plug-in te gebruiken. Als je zo’n uitzondering maakt, blijft die gelden.

Ontwikkelaars

Er is vandaag al een bèta-versie beschikbaar van macOS Sierra. Apple moedigt webontwikkelaars aan om daarmee aan de slag te gaan, en zelf te ontdekken wat de invloed van de nieuwe Flash-aanpak zal zijn voor hun website. Later deze zomer zullen er ook bèta-exemplaren van Safari 10 voor OS X Yosemite en OS X El Capitan verschijnen.

applebrowserflashmacos sierraplug-insafari 10

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren