Bevoorradingsschip ISS brandt op na mislukte lancering
De Russische Soyuz-raketten zijn de meest betrouwbare ter wereld. Helaas wil dat niet zeggen dat ze feilloos zijn. De Soyuz-raket die gisteren een Progress-ruimteschip in een baan om de aarde moest brengen, is niet in die taak geslaagd. Alles wijst er op dat de raket er vroegtijdig de brui aan gaf. Het ruimteschip viel vervolgens samen met 2,5 ton aan materiaal terug naar de aarde, waar het opbrandde in de dichte atmosfeer boven de Russische grens met Mongolië.
Derde trap
De eerste data suggereren dat de derde en laatste trap van de raket niet naar behoren heeft gewerkt. De Soyuz bestaat uit een grote centrale trap vergezeld van vier boosters. De boosters en het centrale blok nemen de eigenlijke lancering voor hun rekening. De derde trap moet de Progress van zijn suborbitaal traject in een juiste baan om de aarde schieten. De raketmotor zou niet lang genoeg gefunctioneerd hebben, waardoor het bevoorradingstuig vanop een hoogte van 190 kilometer terug naar de aarde is gevallen.
Het tuig werd viel stuurloos, ongeremd en onbeschermd door een hitteschild terug naar de begane grond, waardoor het vrijwel helemaal opbrandde boven de Tyva-republiek. In dat stuk van Rusland zagen getuigen de explosie aan de hemel.
Status ISS
De astronauten en kosmonauten aan boord van het internationale ruimtestation hebben niets te vrezen door de mislukte bevoorrading. Het ISS kan zonder enig probleem twee opeenvolgende vrachtschepen missen zonder dat de werking van het station in het gedrang komt. Bovendien staat de volgende bevoorrading al gepland voor volgende week 9 december. Een Japans HTV-tuig zal bovenop een H-IIB-raket zo’n vijf ton aan materiaal naar het ruimtelabo brengen.
Het verlies van de Progress is de vierde mislukte bevoorrading van het ISS in amper twee jaar tijd. Rond deze periode in 2014 ontplofte in de VS een Antaresraket met daarop een Cygnus-ruimteschip enkele seconden na de lancering. De eerstvolgende bevoorrading moest plaatsvinden met een Dragon-capsule van SpaceX, maar de Falcon 9 die het vrachtschip naar de ruimte moest brengen, ontplofte twee minuten na de lancering. Eind april van vorig jaar ging het dan weer mis met een Progress-ruimteschip. Dat werd weliswaar goed gelanceerd, maar het ruimtetuig zelf was stuurloos en brandde na enkele weken rondtollen op in de atmosfeer.
Geluk bij ongeluk
Het verlies van deze Progress is een dure grap maar al bij als een Soyuzlancering dan toch moet mislukken, is een beter moment moeilijk te bedenken. Er ging geen dure satelliet verloren zoals bij de explosie van de SpaceX-raket enkele maanden geleden, de werking aan boord de ruimtemeccano gaat onverstoord verder en de volgende bevoorrading staat om de hoek. Bovendien is de Soyuz momenteel de enige raket die mensen naar de ruimte kan brengen. Een probleem met de derde trap kan veel dramatischere gevolgen hebben tijdens de lancering van een bemande capsule.