Nieuws

Nintendo verkoopt eigen (dure) microSD-kaarten voor Switch

De Japanse consolebouwer werkt samen met een geheugenkaartfabrikant om een eigen variant te bouwen voor zijn Switch. Nochtans zal die console met alle merken werken. Probeert Nintendo zijn fans te misleiden?

Nintendo slaat de handen in elkaar met geheugenkaartfabrikant HORI. Samen zullen ze microSD-kaarten produceren met daarop het Nintendo Switch-merk. Nochtans hadden de Japanners bij de voorstelling van de nieuwste console iedereen ervan verzekerd dat het geheugen uitbreidbaar zou zijn met eender welke microSD. Waarom probeert Nintendo dan toch zijn eigen merk te lanceren?

Eigen keuze

In maart gaat de verkoop van de Switch officieel van start. Fans aller landen kijken er reikhalzend naar uit, al werd reeds meteen na de voorstelling van de console een hele reeks bedenkingen geplaatst bij de hardware van Nintendo. Onder meer de beperkte opslagcapaciteit deed sommigen raar opkijken. 32 GB is dan ook een peulschil in vergelijking met wat je tegenwoordig mag verwachten bij concurrenten Microsoft en Sony (1 TB).

De aard van de software heeft daar uiteraard mee te maken: spellen voor de Switch zullen beduidend lichter wegen dan spellen voor een Xbox One of een PS4. Bovendien rekent Nintendo naast de digitale verkoop ook nog steeds op de fysieke verkoop van spellen op NAND flash-kaarten. Daardoor wordt de 32GB interne capaciteit slechts sporadisch aangesproken voor enkele spellen en vooral voor opgeslagen voortgang.

Naïviteit

[related_article id=”211371″]

Toch is het dan niet denkbeeldig dat je al snel moet overgaan tot de aanschaf van een externe microSD-kaart. Nintendo anticipeert daarop met de productie van zijn eigen optie, al zal die slechts aantrekkelijk ogen voor zij alle technische kennis ontbreken. Voor de 32GB-variant mag je namelijk al snel rekenen op een prijs van 70 dollar (europrijs niet gekend), terwijl je voor een gelijk(w)aardige kaart van een ander merk slechts 23 euro moet neertellen. Ben je tevreden met lagere lees- en schrijfsnelheden dan ben je zelfs al gesteld voor 10 euro.

Voor de prijs die Nintendo zal aanrekenen, kan je na een eenvoudige zoekopdracht een kaartje aanschaffen van 128 GB; genoeg om de ganse levensduur van de Switch mee te overbruggen. Een mens vraagt zich dan ook af: wie probeert Nintendo hiermee te bedotten? Joel Hruska van ExtremeTech denkt daarop het antwoord te kennen: “die klanten die niet beter weten.”

Origineel of brol

Hruska wijst erop dat tamelijk veel consumenten aannemen dat componenten van het desbetreffende merk beter zullen werken dan de opties die derde partijen aanbieden. De redenering lijkt logisch: ‘de fabrikant heeft de console gebouwd, hij zal wel weten met welke hardware hij er nog meer uit kan persen.’

In sommige gevallen klopt dat: jarenlang was er geen enkele alternatieve controller beschikbaar voor Playstation-consoles die even goed was als de variant van Sony zelf. In het geval van geheugenkaartjes kunnen we alvast stellen dat er meer dan genoeg betrouwbare alternatieven beschikbaar zijn voor het kaartje van Nintendo zelf.

consolegeheugenmicrosdnintendonintendo switchopslag

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen