Nieuws

Pulse: Google kraakt wijdverspreide encryptietechnologie en fanboy-ruzie loopt fataal af

Elke dag de opvallendste nieuwsfeiten van de afgelopen nacht, kort en krachtig voor je samengevat. Dat is onze rubriek ‘Pulse’. Zo ben je nog voor je eerste koffie weer helemaal mee.

In onze rubriek ‘Pulse’ vatten we elke ochtend de voorbije nacht voor je samen in vijf opvallende nieuwsfeiten, kort en krachtig. Zo ben jij in een paar minuten weer helemaal mee met de gebeurtenissen in technologieland. Ontvang je deze Pulse graag in je mailbox, dan kan je voortaan ook inschrijven op de nieuwsbrief via het formulier hierboven.

1. Google kraakt wijdverspreide encryptietechnologie

Google en het Nederlandse Centrum Wiskunde & Informatica zijn er in geslaagd om de veelgebruikte SHA-1 encryptiestandaard te verschalken. SHA-1, kort voor Secure Hash Algorithm, wordt onder meer gebruikt om de integriteit van digitale bestanden te verifiëren en om creditcardtransacties veilig te ondertekenen. In een blogpost doet Google uit de doeken hoe de onderzoekers precies te werk zijn gegaan en benadrukt het bedrijf nogmaals het belang om af te stappen van de 20 jaar oude technologie, ten voordele van het nieuwere SHA-256 of SHA-3. Die overgang is overigens al enkele jaren aan de gang. In 2014 begon Google zelf reeds met het uitfaseren van SHA-1 in de eigen Chrome-browser.

2. Fanboy-ruzie loopt fataal af

Fanboys zijn geen rariteit in technologieland, ook bij grafische kaarten. Het internet staat vol met discussies over wie de beste gpu’s maakt, Nvidia of AMD, maar ook op café durven de gemoederen al eens hoog oplopen tussen fans van beide bedrijven. Een Russische software-ontwikkelaar moest het eind vorig jaar zelfs met zijn leven bekopen, nadat hij en zijn vriend het tijdens een cafédiscussie niet eens raakten over welke gpu-koelers het beste zijn. Dat schrijft ExtremeTech. De man, een AMD-fan, werd twee keer op het hoofd geslagen en neergestoken, waarna de dader, de Nvidia-fan, het lichaam probeerde te verbranden om bewijsmateriaal te verbergen. De Nvidia-fan werd opgepakt en kreeg een gevangenisstraf van 9,5 jaar voor zijn daden.

3. Bitcoin-waarde staat op hoogste punt sinds 3 jaar

De bitcoin doet het goed op dit moment. De wisselkoers van de virtuele munt bedroeg donderdag 1.160 dollar op de Europese Bitstamp-beurs, de hoogste waarde sinds meer dan 3 jaar. Dat is slechts 3 dollar minder dan de recordwaarde van 1.163 dollar in november 2013, zo bericht Reuters. De stijging is te danken aan speculatie dat het eerste exchange-traded fund voor bitcoin op het punt staat goedgekeurd te worden door de Amerikaanse financiële regulator. Dat zou de cryptocurrency aantrekkelijker maken voor de voorzichtige investeringsmarkt. De bitcoin blijft erg volatiel, met dagelijkse waardeverschuivingen tot wel 10 procent, maar is wel al stabieler dan enkele jaren geleden. In 2013 kon de waarde van de munt dag op dag tot wel 40 procent in waarde stijgen of dalen.

4. Juridisch dispuut bedreigt nieuwe games voor Oculus Rift

[related_article id=”211653″]

De juridische strijd tussen Facebooks Oculus en ZeniMax krijgt nog een staartje. Eerder deze maand haalde ZeniMax al een overwinning binnen, waarbij Facebook 500 miljoen dollar moest betalen omdat het code van de gamestudio zou hebben gestolen. Nu eist het bedrijf dat Oculus het gebruik van de code in kwestie helemaal stopzet. Dat zou slecht nieuws zijn voor het VR-bedrijf, dat de code al ter beschikking heeft gesteld aan ontwikkelaars om hun VR-spellen op te bouwen voor de Oculus Rift en Samsung Gear VR. Die titels zouden weleens op de helling kunnen komen te staan als ZeniMax van de rechter zijn zin krijgt.

5. Waymo daagt Uber voor de rechter

Niet alleen Facebook en ZeniMax vechten elkaar juridisch aan over de diefstal van bedrijfsgeheimen. Alphabet-dochter Waymo beschuldigt Uber van het stelen van propriëtaire en confidentiële sensortechnologie voor zelfrijdende wagens. Ubers dochterbedrijf Otto, dat het in augustus vorig jaar onder de vleugels nam, zou informatie over Waymo’s Lidar-sensortechnologie hebben gestolen om de ontwikkeling van zijn eigen rivaliserende technologie te versnellen. Uber neemt de beschuldigingen serieus en zegt dat het de zaak ten gronde gaat onderzoeken, schrijft Reuters. Waymo eist een niet nader gespecifieerde schadevergoeding en een rechterlijk bevel dat Ubers gebruik van de vertrouwelijke informatie moet verbieden. Wordt vast en zeker vervolgd.


Weer helemaal mee? Lees zeker ook deze 3 topverhalen:

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business