Nieuws

Microsoft, Fujitsu en PwC lanceren blockchain-marktplaats voor IoT-data 

Verkoop of koop de sensordata die je nodig hebt, helemaal automatisch en honderd procent veilig dankzij een experimenteel blockchainplatform. 

 
Blockchainstart-up Iota lanceert samen met enkele grote namen zoals Microsoft en Fujitsu een nieuwe toepassing op de blockchaintechnologie. De bedrijven werken samen aan een publieke marktplaats waarin je datastromen van sensoren veilig kan kopen en verkopen. De initiele uitrol van de marktplaats gebeurt in de vorm van een proefproject, dat begin volgend jaar geëvalueerd zal worden.
 
Het systeem moet een brug slaan tussen wie IoT-sensoren bezit, en wie met de data daarvan aan de slag wil gaan. Het wordt mogelijk om gegevens van bijvoorbeeld weerstations, verkeersmonitoren of trillingsmeters naar het Iota-netwerk te streamen op een veilige manier. Wie baat heeft bij die data, omdat hij bijvoorbeeld een app wil ontwikkelen die gebruik maakt van data over het weer, kan zich toegang verschaffen tot die datastromen via de blockchain. Het was natuurlijk al mogelijk om bij een grote partij aan te kloppen en sensordata aan te kopen, maar de blockchain democratiseerd dat proces. Zo kan ook jij je slimme barometer aan het netwerk koppelen, en kan je vergoed worden voor de gegevens die je voorziet.
 
[related_article id=”173418″]  
Momenteel is alle data op het netwerk evenveel waard. Het project dient vooral als test om te illustreren dat een grotendeels geautomatiseerde marktplaats op basis van blockchain een interessant en vooral veilig idee is. In de toekomst willen de partners experimenteren met nuances in de waarde, zodat sommige gegevensstromen duurder worden dan andere.
 

Iota-netwerk

Iota is een relatief onbekend blockchainnetwerk, al mag je het beslist tot één van de grootste rekenen. Het netwerk en zijn tokens hebben een marktkapitalisatiewaarde van meer dan vier miljard, wat Iota het op zeven na meest waardevolle blockchainnetwerk van het moment maakt. Ter vergelijking: Bitcoin klokt momenteel dankzij de waanzinnige koersstijiging af op net geen 183 miljard, Ethereum staat op de tweede plaats met 46 miljard.
 
Fujitsu, PwC, Microsoft maar ook Bosch, Accenture en Deutsche Telekom kiezen voor de uitrol van dit experiment voor Iota omdat het een variant van de traditionele blockchaintechnologie gebruikt. Dankzij de zogenaamde directed acyclic graph (DAG)-technologie zijn Iota-transacties gratis en worden ze bliksemsnel verwerkt, ongeacht het volume van de transactioes. Bovendien kan het systeem simultane transacties verwerken. De start-up bouwde zijn gelaijknamige netwerk precies op transacties op het internet der dingen te faciliteren.
 
[related_article id=”173284″]  
Het zal je niet verbazen dat de waarde van een Iota-token na de aankondiging stijl de hoogte is ingegaan, en momenteel blijft klimmen. Net als bij Ethereum heeft de waarde van het token echter weinig impact op de efficiëntie van het achterliggende systeem.
 
Het experiment kan uitgroeien tot een belangrijk onderdeel van het internet der dingen, maar baant tevens een weg naar de implementatie van andere soorten slimme contracten die via een veilige marktplaats onderhandelt worden. Denk bijvoorbeeld aan een stroom-marktplaats waarop je wasmachine autonoom bij de goedkoopste aanbieder elektriciteit kan kopen voor de eerstvolgende wasbeurt.
 
https://www.smartbiz.be/achtergrond/173437/ethereumwaarde-schiet-naar-ongekende-hoogten-met-dank-aan-updates/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business