Nieuws

Samsung onthult Galaxy S9: epische camera en AR-emoji

De Samsung Galaxy S9 en grote broer S9+ lijken sterk op hun voorgangers, maar maken onder de motorkap enkele boeiende sprongen voorwaarts. Vooral de camera gaat er spectaculair op vooruit.

In de marge van het Mobile World Congress in Barcelona introduceert Samsung op zijn eigen Unpacked-event zijn nieuwe vlaggenschiptelefoons voor 2018. De Samsung Galaxy S8 en S8+ worden opgevolgd door de Galaxy S9 en S9+. Aan het uiterlijk verandert er niet zo veel. Beide toestellen hebben nog steeds een 18,5:9-schermratio met respectievelijk een 5,8 inch en een 6,2 inch schermdiagonaal. Technologie van dienst is naar goede gewoonte amoled, en ook de WQHD-resolutie keert terug. De vingerafdruksensor verhuist (godzijdank) naar een veel logischere locatie onder de camera.

Beide toestellen worden aangedreven door Samsungs nieuwste Exynos-processors. De chip bestaat uit een quadcore-cpu geklokt op 1,7 GHz voor minder intensief rekenwerk, en een krachtigere quadcore geklokt op 2,7 GHz (S9) of 2,8 GHz (S9+) voor de intensievere taken. Beide toestellen zijn verkrijgbaar met een intern geheugen van 64 GB, 128 GB of 256 GB, en in beide gevallen kan je dat geheugen uitbreiden met een microSD-kaart met een capaciteit tot 400 GB. De Galaxy S9 heeft 4 GB aan RAM aan boord, de S9+ krijgt 6 GB mee. Ook de batterijcapaciteit verschilt: 3.000 mAh voor de kleine S9, 3.500 mAh voor de grote. Verder rust Samsung zijn nieuwe toestellen opnieuw uit met draadloos laden.

Camera en gifs

Het stokpaardje van deze nieuwe Galaxy-vlaggenschepen is echter de camera. Die krijgt voor het eerst een variabel diafragma mee. Het diafragma is het formaat van de lensopening. Hoe groter, hoe lichtgevoeliger, maar een te groot diafragma zorgt dan weer voor problemen in adequate lichtomstandigheden, onder andere op het gebied van scherptediepte. Om dat euvel te verhelpen kan de nieuwe Samsung-camera bij laag licht genieten van een diafragma van f/1.5, wat extreem groot is voor een smartphone. Bij veel licht wisselt het toestel naar f/2.4.

De hoofdcamera van beide toestellen telt 12 megapixel, maar is bij de Galaxy S9+ voorzien van een bredere beeldhoek. Dat grotere toestel is tevens uitgerust met een complementaire zoomlenscamera, naar analogie met de Note 8. Alle hoofdcamera’s zijn uitgerust met optische beeldstabilisatie. Beide toestellen hebben natuurlijk ook een selfiecamera aan boord. Die telt 8 megapixel en heeft een diafragma van f/1.7.

Samsung leerde zijn camera nog enkele extra kunstjes aan. Zo kan het toestel bij laag licht bliksemsnel twaalf opeenvolgende foto’s nemen. Die worden dan gecombineerd tot één extra scherp en licht beeld. Om dat mogelijk te maken, rustte Samsung zijn camera uit met een toegewijde geheugenchip. Google gebruikte die techniek ook al bij de Pixel 2, wat voor spectaculaire resultaten zorgde. Verder kan de camera voortaan superslowmotionbeelden opnemen, met tot 960 frames per seconde. Die beelden kan je met een druk op de knop voorzien van een epsiche soundtrack naar keuze.

Samsung Mii

Omdat steeds meer communicatie via gifs gebeurt, kan je met de S9 en de S9+ bovendien heel eenvoudig zelf gifjes maken van je eigen beeldmateriaal. Samsung introduceert daarenboven AR-emoji. Aan de hand van je eigen gezicht kan het toestel met de hulp van machine learning algoritmes 3D emoji aanmaken. Het resultaat lijkt nog het meest op een automatisch gecreëerde Nintendo Mii. Net als Apples Animoji kan je je AR-emoji animeren met je eigen gezichtsuitdrukkingen.

Vind je net als wij dat de ‘Mii’-achtige emoji net iets te veel thuishoren in de ‘uncanny valley’, dan kan je je gezichtsuitdrukkingen ook gebruiken om 3D-diertjes te animeren, naar analogie met wat Apple doet. Samsung pakt tot slot uit met een Disneylicentie, zodat je bijvoorbeeld The Incredibles kan animeren met je eigen lach.

Bixby

Wie hoopte dat Samsungs Bixby een stille dood zou laten sterven, is er aan voor de moeite. De AI-assistent van Samsung is terug, inclusief de hardwarematige Bixby-knop. Bixby kan onder andere rechtstreeks vanuit de camera-app aanwijzingen en menu’s in een andere taal vertalen. Leuk, maar helemaal identiek aan wat Google Translate al lang kan. Bixby maakt voor de ‘nieuwe’ capaciteit zelfs gebruik van de Google Translate-engine, waardoor we ons afvragen wat het nut van de Bixby-variant is. Samsung lijkt vast besloten om zijn eigen AI-assistent te ontwikkelen met de hulp van Galaxy-kopers, of ze dat nu willen of niet. Sterker nog: tegen het einde van dit jaar mogen we blijkbaar uitkijken naar Bixby 2.0.

Biometrie

Samsung zet opnieuw in op uitgebreide biometrische beveiligingsmogelijkheden. Naast de vingerafdruksensor tekenen een irisscanner en gezichtsherkenning present. Met Intelligent Scan gebruikt het toestel een combinatie van die twee technieken om de telefoon in alle omstandigheden zo vlot en veilig mogelijk te ontgrendelen. De nieuwste versie van Samsung Knox kan bovendien gelinkt worden met een specifieke vingerafdruk, die niet noodzakelijk dezelfde moet zijn als degene waarmee je je telefoon ontgrendelt.

De biometrische hartslagsensor maakt opnieuw zijn opwachting. Die kan voortaan niet alleen je hartslag meten, maar ook je bloeddruk.

Dolby en Dex

Eén van de minst indrukwekkende functies van de Galaxy line-up was tot vandaag de luidspreker. Tot en met de Note 8 moesten we tevreden zijn met een enkele mono-speaker onderaan de telefoon. De S9-telefoons krijgen eindelijk degelijke speakers. Twee luidsprekers aan de voorzijde van het toestel moeten daar voor zorgen. Samsung maakt gewag van Dolby-surround, al vermoeden we dat je daar je verwachtingen best laag houdt.

De toestellen zullen allebei draaien op Android Oreo, met daarover naar goede gewoonte Samsungs eigen strakke schil. Samsung zal ook zijn Smart Things-app, een hub om IoT-toestellen te bedienen, vooraf op de smartphones installeren. Ook Samsung Dex is opnieuw van de partij. Met Dex en een bijhorend dock kan je je smartphone inzetten als een soort desktop-light. Nieuw is dat je de telefoon zelf tegelijkertijd als touchpad of toetsenbord kan gebruiken.

De Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ zijn al vanaf 16 maart beschikbaar.  De gewone S9 kost 849 euro, voor de S9+ betaal je 949 euro.

OS: Android Oreo
Scherm: 5,8 / 6,2 inch quad HD Curved Super Amoled
Behuizing: 147.7mm x 68.7mm x 8.5mm, 163g / 158.1mm x 73.8mm x 8.5mm, 189g, IP68
Camera: Achteraan: Super Speed Dual Pixel 12MP AF sensor with OIS (F1.5/F2.4) Vooraan: 8MP AF (F1.7) / Achteraan: Dual Camera with Dual OIS, Wide-angle: Super Speed Dual Pixel 12MP AF sensor (F1.5/F2.4), Telephoto: 12MP AF sensor (F2.4), Vooraan: 8MP AF (F1.7)
SoC: 10nm, 64-bit, Octa-core processor (2,7 / 2.8 GHz Quad + 1.7 GHz Quad)
Geheugen: 4 GB / 6 GB
Opslag: 64, 128 of 256 GB (uitbreidbaar met microSD)
Batterij: 3.000 mAh / 3.500 mAh, draadloos laden
Betaling: NFC, MST

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business