Nieuws

EU wil omzetbelasting van 2 tot 6 procent voor technologiereuzen

De Europese Unie komt deze maand met concrete plannen voor de belastingtarieven voor grote technologiebedrijven die actief zijn op de Europese markt. Het zou gaan om een omzetbelasting op de totale omzet van de bedrijven die ligt tussen 2 en 6 procent.

 
In een interview met de Franse krant Journal du Dimanche onthult de Franse minister van Economische Zaken Bruno Le Maire de eerste details over de nieuwe Europese richtlijnen. Volgens Le Maire zal de uiteindelijke omzetbelasting ‘dichter bij 2 dan de gehoopte 6 procent liggen’, maar het is een goed startpunt.
 
Le Maire is tevreden met het relatief lage belastingtarief en benadrukt dat het belangrijk is om eerst een regelgevend kader te bepalen. De exacte belastingtarieven kunnen later nog worden aangepast. Met die toegeving wil Le Maire het eindeloze overleg voorkomen en snel maatregelen nemen tegen de werkwijze van de technologiereuzen op de Europese interne markt.
 

Belasting op omzet

 
Opvallend is dat de belasting gebaseerd is op de totale omzet van een bedrijf en niet op de winst. De hoofdreden is dat de details over de exacte winsten van de technologiegiganten in veel gevallen moeilijk te achterhalen zijn door de gebruikte belastingconstructies.
 
Grote technologiebedrijven vestigen zich vaak in landen met voordelige belastingtarieven om op die manier aanzienlijk minder belasting te moeten betalen. Onder meer Google is gevestigd in Ierland om te genieten van de voordelige Ierse belastingtarieven. Met deze nieuwe regelgeving willen de ministers van Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje de achterpoortjes dichten.
 
Ook in België staan de grote technologiebedrijven bij de fiscus in een negatief daglicht. De werkelijke omzet van de bedrijven zou vele male hoger liggen dan ze zelf beweren.
 

Technologiereuzen

 
De nieuwe Europese belastingrichtlijnen zijn vooral gericht op de allergrootste technologiereuzen, zoals Amazon, Facebook en Google. Le Maire vindt dat een bedrijf als Amazon van harte welkom is in zijn land op voorwaarde dat het bedrijf banen voor laaggeschoolden creëert en belastingen betaalt om de concurrentie met de kleinere bedrijven eerlijk te laten verlopen.
 
Frankrijk eist samen met Duitsland, Italië en Spanje al langer uniforme Europese belastingregels voor de technologiereuzen van de digitale wereld. Deze maand lijkt die regelgeving eindelijk een stap dichterbij te komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business