Nieuws

Kronieken van aangekondigde wifi

Een maand geleden besloot de NMBS ook deel te nemen aan de 21e eeuw en kondigde het nationale Belgische spoornetwerk met veel bravoure aan dat ze gratis wifi zouden aanbieden in de 27 grootste treinstations van het land.

 

Aangezien ik NMBS-aankondigingen altijd met een korreltje zout neem, was mijn argwaan in eerste instantie groot.

 

Immers, toen vorige maand een golf van stakingsdagen uitbrak, stonden er initieel 9 stakingsdagen gepland. Na lang onderhandelen nog maar twee. NMBS kondigt dergelijk nieuws dan aan met een triomfantelijke ondertoon. En wij zijn toch al zo snel blij met een dode mus.

 

Dag 1 

 

Antwerpen-Centraal hoort tot de uitverkoren wifi-stations. Op dag éen probeerde ik met goede moed in te loggen op het wifi-netwerk ‘FreeWifi-NmbsSncb’. Ik had een kwartiertje tijd voor de trein zou vertrekken en besloot me dus te wagen aan wat later zou resulteren in een hachelijk en vooral tijdrovend experiment. Ik klik op het netwerk en verwacht eigenlijk meteen verbinding te krijgen. Maar zou dat niet al te makkelijk geweest zijn?

 

Inderdaad ja, want ik word al meteen doorverwezen naar een NMBS-pagina. Ik moet namelijk beschikken over een ‘MyNMBS-account’. Ik zucht, maar in het belang van wetenschappelijk wifi-onderzoek zet ik door.

 

Ik vul eerst al mijn persoonsgegevens in, en wacht daarna geduldig – nu ja, geduldig; ik moet een trein halen – op het bevestigingsmailtje. Dat komt er niet meteen, en veel tijd heb ik niet. Zoals ik zei, ik moet een trein halen. Geen gratis wifi dus, en hop naar de trein met een frambozensmoothie in de hand. I’m such a hipster.

 

 

Dag 2 

 

Dag twee. Ik voel me fris en fruitig. Vandaag draag ik een ananassmoothie mee. Ik zet mijn wifi-projectje voort. Het blijkt dat het bevestigingsmailtje van gisteren pas uren later is toegekomen. Dat is laat voor iemand die zijn trein moet halen en nog even de tijd wil verdrijven met gratis NMBS-wifi.

 

Verwachtingsvol klik ik op de link in het mailtje. Mijn account is nu bevestigd. Wat ik daarmee ben, is mij een raadsel, want ik heb nog steeds geen wifi. Veel tijd om me daarover te enerveren heb ik niet. De trein wacht immers niet op passagiers die met de wifi sukkelen.

 

Dag 3 

 

Derde keer, goede keer. Op dag drie krijg ik opeens verbinding wanneer ik het station binnenstap. Mooi, denk ik, en ik begeef me gezwind naar perron 1. Daar merk ik dat ik opeens geen wifi-verbinding meer heb. Ik probeer nogmaals verbinding te maken, maar tevergeefs.

 

Nochtans liet de NMBS in haar aankondiging weten dat de wifi ook op de perrons zou werken. De feiten lijken zichzelf tegen te spreken. Maar tegenstrijdige informatie verspreiden? Dat zou de NMBS nooit doen.

 

Dag 4 

 

Dag vier. Ik ben benieuwd wat er mij vandaag allemaal te wachten staat op wifi-gebied. Vandaag vertrekt mijn trein van spoor 23. Ik ga ervan uit dat de wifi zoals beloofd pico bello werkt. Helaas ben ik er weer aan voor de moeite.

 

Dag 5 

 

Dag vijf. Vandaag ervaar ik zelfs problemen in de stationshal. Het ene plekje in de stationshal heeft verbinding, het andere dan weer niet.

 

 

Overigens heeft de trein vandaag een kwartier stilgestaan omdat er zich schapen op het spoor bevonden. De conducteurs moesten eerst met man en macht de beestjes van de sporen krijgen. Daarna kon de trein haar traject pas verderzetten. Opvallend is dat diezelfde dag een vriend van me met exact hetzelfde verhaal kwam aanzetten. Nu vraag ik me af of het een collectief NMBS-smoesje is om vertragingen en incompetentie toe te dekken of de Belgische schapen inderdaad massaal uittrekken naar betere oorden.

 

#Pendelpret 

 

Sinds juni is die gratis wifi beschikbaar in negentien stations. Naast Antwerpen-Centraal, beschikt ook Antwerpen-Berchem, Brugge, Brussels Airport-Zaventem, Brussel-Centraal, Brussel-Luxemburg, Brussel-Schuman, Brussel-Zuid, Charleroi-Zuid, Denderleeuw, Gembloux, Halle, Hasselt, Leuven, Luik-Guillemins, Namen, Ottignies, Sint-Niklaas en Vilvoorde. De wifi van Berchem is trouwens al even krakkemikkig als die in Antwerpen-Centraal.

 

Maar er is nog hoop! Zo liet een van de lezers van Smartbiz mij weten dat de wifiverbinding in het station van Brugge tegen alle verwachtingen in perfect werkt. De brave man had zelfs op Sporza de live tourrit meegevolgd. Dat moet je kunnen. Mij is het is het in Antwerpen alleszins nog nooit gelukt.

 

Wie zich geroepen voelt om de gratis wifi op de overige locaties uit te testen en zijn of haar bevindingen daarover neer te pennen, mag mij altijd contacteren.

 

De komende maanden voegt de NMBS nog 8 stations toe aan haar wifi-project: Aalst, Bergen, Brussel-Noord, Doornik, Gent-Sint-Pieters, Kortrijk, Mechelen en Oostende.

 

Ik ben benieuwd.

 

#pendelpret

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business