Nieuws

Cyberaanval Singapore wijst naar hackers van eigen bodem

De ergste cyberaanval in de geschiedenis van Singapore wijst in de richting van een staatsgerelateerde groep. Dat liet de singaporese minister van communicatie S. Iswaran vandaag weten. De cyberaanval maakte zo’n 1,5 miljoen slachtoffers, inclusief de Eerste Minister.

 

Eind juni begonnen hackers persoonlijke details en gegevens over medische voorschriften te stelen van personen die in de afgelopen drie jaar een ziekenhuis hadden bezocht in Singapore.

 

De regering liet vandaag weten dat de aanval gelinkt was aan statelijke actoren, maar wenste om veiligheidsredenen de identiteit van de aanvallers niet vrij te geven. Het zou gaan om een “klasse zeer gesofisticeerde cyberaanvallers, die uitgebreide en tot in de details uitgekiende cyberaanvallen uitvoeren en daarmee informatie stelen of regeringstransacties ondermijnen”, aldus Iswaran.

 

Iswaran liet weten dat de signaporese inlichtingendiensten redelijk zeker waren van de identiteit van de aanvallers, maar nog niet beschikten over genoeg juridisch bewijsmateriaal om concrete actie te ondernemen.

 

Minister van gezondheid Gan Kim Yong voegde er nog aan toe dat de aanvallers hadden geprobeerd om hun sporen uit te wissen. Daardoor werden ook de ondervragingen heel wat moeilijker. Ook liet Gan weten dat de aanvallers wel eens opnieuw zouden kunnen toeslaan.

 

Het dienstenbedrijf PricewaterhouseCoopers (PWC) en het agentschap voor cyberveiligheid van Singapore weren samen met het ministerie van gezondheid aan de identificatie van  systeemzwakheden.

 

Grootschalige cyberaanvallen zijn erg zeldzaam in Singapore. Het land heeft het afgelopen decennium sterk geïnvesteerd in cyberveiligheid. De aanval lijkt een anomalie te zijn aangezien het supergedigitaliseerde Singapore van cyberveiligheid in het binnenland en de ASEAN-regio een van haar speerpunten heeft gemaakt.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business