Nieuws

Digitaks is mogelijk weer een stukje dichterbij na stemming Europees Parlement

Bedrijven zoals Facebook, Amazon en Google kunnen nu nog vrolijk in een Europees belastingparadijs hun belasting betalen – al gaat daar vermoedelijk in de komende jaren wel verandering in komen met een nieuwe ‘digitaks’.

Je zou het slim opereren door bedrijven belastingontduiking kunnen noemen, de manier waarop veel sociale netwerken op dit moment hun belastingzaken regelen in de Europese Unie. Bedrijven kunnen zich in een, belastingtechnisch gezien, interessant land vestigen, om zo een lagere belasting te betalen over de Europese omzet. Op het moment van schrijven, lijkt het er vooral op dat Ierland zeer interessant is om je als bedrijf in te vestigen; zowel Facebook als Google hebben een Europees kantoor in het land staan. Om deze vorm van ‘belastingontduiking’ te voorkomen, is de Europese Unie al langere tijd bezig om een ‘digitaks’ in te voeren voor digitale bedrijven zoals Facebook, Amazon, Google en Twitter.

Als de wetgeving, die al eerder door het Parlement en De Raad beoordeeld is, ook in uitwerking zal komen, dan moeten bedrijven in alle landen waar ze gebruikers hebben, belasting betalen, zo werkt een kantoor in een belastingparadijs dus niet meer. Wel zijn er richtlijnen, de nieuwe wetgeving geldt niet als een bedrijf slechts een klein aantal gebruikers heeft in het land, of als de omzet te laag is – het Europees Parlement stelt dat er dan te weinig interactie is. Voor het aantal gebruikers heeft het Europees Parlement een minimum van 100.000 gesteld, terwijl een bedrijf ook minimaal een omzet van zeven miljoen euro moet hebben. Onduidelijk is of de genoemde omzet geldt voor de totale omzet van het bedrijf in Europa, of de omzet in het land waar de belasting geheven zal worden.

Nog niet definitief

Het is de tweede keer dat er in het Europees Parlement een stemming is geweest over de wetgeving – ditmaal gaat het om een versoepelde variant, de vorige keer werd de wetgeving namelijk door De Raad weggestemd. De Raad heeft zelf al wel een vergelijkbare en soepelere vorm van de wetgeving klaarstaan om in gebruik genomen te worden, al zal dit pas over drie jaar het geval zijn; dat duurt te lang, aldus het Parlement. Het blijft echter nog maar zien of de wetgeving ditmaal wel door De Raad goedgekeurd zal worden, overigens moet de wetgeving ook nog de Europese Commissie passeren voordat er een definitieve goedkeuring ligt.

businessDigitakseuropaeuropees parlementontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken