Nieuws

Grootste datalek ooit: miljoenen mailadressen en wachtwoorden openbaar beschikbaar

Een datalek komt tegenwoordig wel vaker voor, maar eentje van deze grootte is ongezien. Het gaat om 773 miljoen mailadressen en 21 miljoen wachtwoorden.

Het grootste datalek in de geschiedenis is ontdekt en bestaat uit zo’n 773 miljoen mailadressen en 21 miljoen wachtwoorden die al sinds midden december voor het grijpen stonden. Deze berg van persoonlijke data is gedoopt tot Collection #1 en werd ontdekt door de cybersecurity-onderzoeker Troy Hunt die eveneens de service Have I Been Pwned onderhoudt, waarmee je kan controleren of jouw gegevens betrokken zijn bij een datalek.

Controleer of je betrokken bent

In dit geval is de kans groot dat jouw mailadres en/of wachtwoord ook gelekt is en beschikbaar was voor hackers. Dit kan je makkelijk controleren door je mailadres(sen) in te geven op de website van Troy Hunt zelf https://haveibeenpwned.com/. Hiermee kom je ook te weten of je gegevens betrokken waren bij mogelijke datalekken in het verleden. Als dit zo is, dan pas je best je al je wachtwoorden meteen aan om veiligheidsredenen. De website legt je bovendien uit op welke manieren je beter beveiligd kan zijn met het oog op toekomstige lekken.

Collection #1

Troy Hunt heeft de ontdekte gegevens de benaming Collection #1 gegeven, aangezien de gegevens niet van een enkele bron komen. Bij de meeste datalekken is er een bepaalde website of service betrokken, maar in dit geval gaat het om een dataverzameling van duizenden verschillen bronnen. Die gegevens werden daarna samengevoegd en midden december online beschikbaar gesteld op een populair forum.

Aangezien het gaat om een samenraapsel van oude en nieuwe datalekken, zijn bepaalde gegevens eerder al openbaar gemaakt, maar er zijn ook gegevens die nu voor het eerst verschenen zijn. Zo blijkt mijn persoonlijke mailadres ook betrokken te zijn bij het datalek, dus het jouwe kan er evenzeer tussen zitten. Zorgwekkend is ook dat de meeste wachtwoorden niet versleuteld waren en als normale tekst te vinden waren in de verzameling en dus moeiteloos overgenomen konden worden door hackers.

Tot slot raden we bij deze nogmaals aan om te controleren of jouw mailadres betrokken was bij het datalek op https://haveibeenpwned.com/. In de toekomst schakel je ook best over op een wachtwoordmanager, zoals https://www.lastpass.com/nl, die automatisch verschillende wachtwoorden voor al je accounts genereert en die vervolgens veilig opslaat in een beschermde cloudomgeving. In onderstaand artikel leggen we uit hoe je dit makkelijk kan doen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business