Nieuws

Google zal keuze bieden voor Android-browsers en zoekmachines in Europa

Google kreeg vorig jaar een monsterboete van vijf miljard euro van de Europese Commissie te verwerken. In nieuwe maatregelen zal het Android-gebruikers andere browsers en zoekmachines tonen.

Google staat sinds enkele jaren behoorlijk onder vuur bij de Europese Commissie voor anti-competitieve strategieën, die het bedrijf aanhoudt. In Europa wordt Google ervan beschuldigd andere diensten niet de ruimte te bieden op Android-smartphones, door het installeren van Chrome als de ‘standaard browser’. Ook is het zo dat Google automatisch Google Search zal selecteren als de standaard zoekmachine op je smartphone. Het bedrijf zal daar in Europa wijzigingen voor aanbrengen, zo laat SVP Kent Walker weten in een bericht. Daarmee is het de tweede maatregel die het bedrijf invoert na de monsterboete. De Europese Commissie legde voor de gedragingen van Google een monsterboete op van vijf miljard euro.

Googles eerste oplossing voor het probleem kwam in de vorm van licensing fees. Google bepaalde daar een bedrag dat fabrikanten aan Google moeten betalen. Betalen fabrikanten deze fee niet, dan is het ‘illegaal’ voor ze om de Play Store te installeren. Google Chrome en Search zijn geen onderdeel van het licentiepakket, maar fabrikanten hebben wel de keuze om Chrome en Search op de telefoons te installeren. Om verdere escalatie te voorkomen, brengt Google nu nieuwe maatregelen. Deze gelden alleen voor Europese gebruikers. In onze contreien zullen we een browser kunnen kiezen zonder Chrome als standaard te ontvangen. Ook zal Google Search niet langer de standaard zoekmethode zijn in Europa.

Vergelijkbaar met Microsoft

Kent Walker laat in zijn bericht weten dat gebruikers gemiddeld ‘meer dan vijftig apps installeren’. Daar zou Walker mee kunnen impliceren dat veel gebruikers de diversiteit van de Play Store al kennen. Toch zal de zoekgigant gebruikers de komende tijd wijzen op de verschillende browsers en zoekmachines die beschikbaar zijn in Android. Welke browsers en zoekmachines Google zal aanbieden is onbekend. Het lijkt er wel op dat Google even bij Microsoft ‘is gaan shoppen’. Microsoft gebruikte namelijk een losse applicatie om andere browsers dan Internet Explorer onder de aandacht te brengen. Hoe lang Google deze maatregel uit zal voeren is onbekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business