Nieuws

Samsung Galaxy Fold hands-on: origami voor beginners

Met de Samsung Galaxy Fold is de eerste vouwbare smartphone op de consumentenmarkt een feit. Ik kreeg de kans om het toestel even uit te proberen.

Tot nu toe waren vouwbare smartphones een soort van mythisch en onbereikbaar object. Zo kondigden Samsung en Huawei beide hun vouwbare smartphones aan, maar was er op de initiële evenementen geen mogelijkheid om de toestellen zelf eens uit te testen. Vaak zaten de toestellen achter glas of was er slechts één toestel dat de presentator vasthield. Sinds deze week is daar verandering in gekomen. Samsung heeft namelijk de eerste modellen van de gloednieuwe Galaxy Fold verspreid voor reviews en hands-on sessies. Ikzelf had de kans om zo’n hands-on sessie bij te wonen en mijn handen te leggen op de eerste echte vouwbare smartphone die wereldwijd verkocht zal worden.

 

To fold or not to fold?

De hamvraag is natuurlijk hoe het vouwen gebeurt in de praktijk en hoe het aanvoelt. Ik moet zeggen dat het openen van de Galaxy Fold toch wat moeilijk was. Er lijkt een soort van magnetisch kliksysteem aanwezig te zijn waardoor de smartphone stevig dicht- of opengevouwen blijft. Om het te openen, moest ik mijn nagel stevig tussen de twee schermkanten drukken vooraleer deze magneet losliet en de Galaxy Fold openging. Ik kan me inbeelden dat vrouwen met lange nagels of mannen met zweethanden en net geen nagels soms enkele problemen kunnen ondervinden als ze snel de smartphone willen openklappen. Het dichtvouwen ging daarentegen wel heel vlot al was er voor mij een zekere fragiliteit aanwezig. De gedachte dat ik het vouwmechanisme kapot zou kunnen maken, bleef maar in mijn hoofd rondspoken, hoewel de Galaxy Fold eigenlijk een heel stevig toestel is. In de verpakking is er ook een kevlarhoesje aanwezig om verdere stevigheid te garanderen. De smartphone zelf is gemaakt om 200.000 keer open en dicht te vouwen, wat voor de gemiddelde gebruiker overeen zou komen met een gebruikstermijn van ongeveer vijf jaar. Het minder goede (maar ook onvermijdelijke) nieuws is dat de vouwlijn op het opengevouwen scherm wel zichtbaar is in bepaalde lichtomstandigheden (vooral bij fel licht en witte achtergronden), bij het swipen wat de vouwlijn ook voelbaar, maar dit was niet enorm storend.

Functionaliteit voor een prijs

Het probleem dat ik heb met smartphones vandaag de dag is dat vele nieuwigheden niet echt functioneel zijn. Bij de Galaxy Fold had ik dit gevoel daarentegen niet, het toestel is ontworpen om functioneel te zijn en dat is het ook. De kleine display aan de buitenkant ziet Samsung voornamelijk als manier om even je meldingen te checken. Als je vervolgens een actie onderneemt op die melding, is het de bedoeling dat je de smartphone openvouwt voor de volledige functionaliteit van het grote scherm. Denk bijvoorbeeld aan een berichtje waarin gevraagd wordt of je meekan op café, door het grote scherm kan je namelijk het bericht zelf openen en tegelijk je agenda weergeven zodat je makkelijk kan doorgeven wanneer het voor jou past. Het kleine scherm heeft wel alle functionaliteiten van een smartphonescherm, maar door zijn kleine (en vooral langwerpige) formaat, wordt het toetsenbord redelijk klein weergegeven en is het niet heel aangenaam om te typen. Over functionaliteit heeft Samsung duidelijk goed nagedacht. Met de Galaxy Fold mikt het ook op de early adopters die bereid zijn om 2020 euro uit te geven aan het toestel wanneer het in de winkel ligt. Over die precieze lanceringsdatum is recent heel wat onduidelijkheid ontstaan, aangezien Samsung besloten heeft om alle toestellen terug te roepen en de lancering uit te stellen door problemen met het scherm en vouwmechanisme.

(On)beantwoorde vragen

Het gaat hier nog steeds om een hands-on sessie waarbij we ongeveer een tweetal uurtjes konden experimenteren met de smartphone. Dingen die ik niet kon testen, waren bijvoorbeeld andere apps, aangezien het niet mogelijk was om apps, zoals games, te downloaden om te kijken hoe de Galaxy Fold hiermee omgaat. Op websites viel het mij wel op dat de Galaxy Fold, zoals verwacht, dezelfde afbeeldingskwaliteit als op een gewone smartphone weergeeft. Het nadeel hier is dat sommige afbeeldingen dan in een lagere resolutie geladen worden, wat er niet heel mooi uitziet op zo’n groot scherm. Ook over de batterijduur kan ik geen uitspraken doen, al zei Samsung wel dat er software was ingebouwd zodat je het een hele dag kan volhouden met de batterij van 4.380 mAh, die draadloos laden en wireless powershare ondersteunt. Samsung heeft er ook voor gekozen om de aansluiting voor hoofdtelefoons weg te halen, maar ter compensatie krijg je gratis de Samsung Galaxy Buds bij de aankoop van de Galaxy Fold. Op het vlak van camera’s krijg je een totaal van zes camera’s: drie achteraan, eentje vooraan en twee binnen. Aan de camera-app zelf heeft Samsung voor zover ik kon zien niets veranderd en heeft de vertrouwde lay-out. Hoe elke camera presteert, heb ik eveneens niet uitgebreid kunnen testen. Je kan prestaties verwachten die in lijn liggen met vorige Galaxy-toestellen, maar verwacht geen wonderen of camera-innovaties zoals de wonderbaarlijke zoomlens in de Huawei P30 Pro.

 

Toekomstperspectief

Samsung gaat met de Galaxy Fold niet voor het grote publiek, maar ziet dit als een soort van testproject. Het wil hiermee te weten komen of het principe van een vouwbare smartphone kan aanslaan en op basis van het succes van de Galaxy Fold zal besloten worden of er in de toekomst meer vouwbare smartphones zullen verschijnen van het merk. Ikzelf ben alvast fan van het principe, maar zou niet bereid zijn om de torenhoge prijs ervoor neer te tellen. Nu is het nog afwachten hoelang Samsung erover zal doen om de smartphone te lanceren na tal van technische problemen met het vouwbare scherm.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business