China werpt blokkade op voor toegang tot Wikipedia-websites

In China hoef je alvast niet te surfen naar Google of Twitter – die websites zijn simpelweg niet meer te benaderen. Wikipedia voegt zich nu voor het eerst (in zijn volledigheid) bij het rijtje.

Wikipedia is, net zoals Google en sociale media, een gemeengoed in Westerse culturen. In Oosterse landen ligt het vaak toch moeilijker en is censuur vaker wel dan niet zichtbaar aanwezig. Wikipedia bleef de afgelopen jaren in verschillende mate bereikbaar in China. Een nieuwe blokkade lijkt echter grotere gevolgen te hebben. Sinds begin april is de Chinese overheid bezig om Wikipedia in alle talen onbereikbaar te maken, zo is te lezen in een Open Observatory of Network Interference-rapport. Het bedrijf achter Wikipedia, de Wikimedia Foundations, heeft tegenover AFP aangegeven niet bekend te zijn met de blokkade. De stichting weet enkel van de grote blokkade van de Chinese-taal in China.

Beeld: OONI / Blokkades van Wikipedia in China

Het blokkeren van de Chinese taal is geen verrassing: de Chinese overheid blokkeert Wikipedia in het Chinees al sinds 2015. Een reden achter de plotselinge blokkade van alle talen is vooralsnog niet vrijgegeven. Het vermoeden gaat echter dat de blokkade is opgezet om de toegang tot informatie te bemoeilijken. Over een paar weken worden de Tiananmen Square-protesten herdacht, deze vonden dan precies dertig jaar geleden plaats. Normaliter zou China specifieke pagina’s blokkeren, maar nadat Wikipedia is gewisseld naar een HTTPS-verbinding kan de overheid niet inzien op welke pagina eenieder zich bevindt. Een volledige blokkade van Wikipedia blijft daardoor als enige oplossing over.

Wikipedia via VPN

Wikipedia blijft natuurlijk te bezoeken voor gebruikers van een VPN, al is een VPN voor de meeste gebruikers is simpelweg geen optie wegens de kosten. Gebruikers die sociale media zoals Twitter, Facebook, Instagram en WhatsApp willen gebruiken, kunnen echter niet anders dan een VPN aan te schaffen. Toch blijven de Chinese gebruikers buiten de Chinese-internetmuren niet bepaald veilig. In China aast de overheid op Twitter-gebruikers die zich negatief uitlaten over de overheid. Wanneer en of Wikipedia terug beschikbaar zal komen is vooralsnog onbekend. Voor gebruikers wereldwijd is Wikipedia een behoorlijke bron aan informatie, wat op de lange termijn een groot gemis kan zijn voor Chinese burgers.

blokkadechinaontspanningVPNwikimedia foundationwikipedia

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken