Seagate laat je 16TB aan bestanden opslaan met zijn nieuwste HDD’s

Seagate brengt voor het eerst een IronWolf-consumentenschijf uit van 16TB. Eerder bracht het dit formaat al naar de zakelijke markt, maar de consumenten moesten er nog altijd op wachten.

We willen met z’n allen steeds meer opslaan op onze computers. Uiteraard kan je tegenwoordig al voor een klein bedrag een abonnement nemen voor Cloud-opslag, maar het kan soms toch fijn zijn om al je bestanden lokaal op te slaan. Voor de meeste consumenten zou een 1TB harde schijf in de desktopcomputer al voldoende zijn, maar niet iedereen kan daar zijn volledige collectie op plaatsen. Seagate werkt al jaren aan het verhogen van de capaciteiten van zijn harde schijven, al zijn het voornamelijk de bedrijven die daar in eerste instantie van profiteren. Inmiddels brengt Seagate de eerste high-density HDD’s naar zijn consumentenlijn, daarmee worden 16TB HDD’s plots zeer bereikbaar.

Seagate IronWolf 16TB HDD’s

Seagate brengt de 16TB HDD’s uit in zijn IronWolf lineup, dat zijn harde schijven die specifiek zijn gericht op het werken in NAS-systemen. Er zal een ‘normale’ en een ‘Pro’ variant van de 16TB HDD op de markt verschijnen. Volgens de fabrikant kunnen de schijven jaarlijks zonder problemen 300TB wegschrijven, dit doen ze met een snelheid van respectievelijk 200- en 250Mb/s. Uiteraard gaat het om 3,5-inch schijven met een maximale draaisnelheid van 7.200RPM, webwinkels noemen een dikte van 26,11 millimeter voor het non-Pro-model. Zoals het een goede IronWolf harde schijf betaamt, ligt de mtbf (mean time between failures) weer vrij hoog, met één miljoen uur voor het standaard 16TB-model.

Het hamr-proces in actie, met de laser wordt de platter verhit.

Het is verrassend om te zien dat Seagate zo’n datadichtheid weet te behalen met reguliere techniek. Voor het schrijven op de platters van de HDD wordt immers nog gebruikgemaakt van cmr en tdmr, dat zijn twee ‘conventionele’ technieken die magneten gebruiken bij het schrijven van data. Cmr en tdmr bestaan al een hele tijd en zijn niet al te accuraat met schrijfacties, waardoor er meer ruimte nodig is voor het uitvoeren van het corrigeren van data. Hamr, heat assisted magnetic recording, zou als opvolger dienen voor de oude technologieën. Hamr is, door middel van het verhitten van de HDD niet alleen sneller, maar ook nog eens een stuk accurater waardoor de schijfcapaciteit kan stijgen.

Prijzen en beschikbaarheid

Seagate heeft nog geen details laten vallen over de prijzen en beschikbaarheid van de HDD’s in de Benelux. In de Verenigde Staten zijn de harde schijven in de verkoop gegaan, zo schrijft AnandTech. Het model met 16TB-opslaggeheugen gaat daar in de verkoop voor omgerekend 655 euro (incl. btw). Verder zal het Pro-model in de VS voor omgerekend 714 euro in de verkoop gaan. Er is vooralsnog nog geen bevestiging of het Pro-model in de Benelux toe zal komen. Als je een eigenaar bent van een NAS kan je alvast wat geld bij elkaar sparen. Uiteraard kan je de schijven ook in je desktop plaatsen, maar daar zijn ze niet voor gemaakt – er bestaat een kans dat er ‘normale’ desktopschijven volgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business