Nieuws

Hacker lekt klantgegevens van Britse bank en roept op tot massale aanval

Een beruchte hacker heeft voor maar liefst 2TB aan data van Cayman National Bank gepubliceerd. Alsof dat niet genoeg is, roept hij 'collega's' op om andere banken aan te vallen.

Een hacker die opereert onder de naam ‘Phineas Fisher’ claimt voor 2TB aan klantendata van de Cayman National Bank gestolen en gepubliceerd te hebben. Dat gebeurde tijdens een aanval in 2016. De hacker zou onder meer in bezit zijn gekomen van vertrouwelijke documenten, emails, en bestanden met persoonlijke informatie over klanten. Onder andere namen, adresgegevens en de saldogegevens van zo’n 3800 rekeningen zijn openbaar gemaakt. De meeste slachtoffers zijn afkomstig van het Britse eiland Isle of Man waar de bank zijn hoofdkantoor heeft, maar volgens Tweakers zijn ook twee Nederlandse klanten betrokken geraakt.

De hacker claimt daarbovenop ook geld gestolen te hebben. Hoeveel exact wilde hij niet bekend maken in een manifest dat hij vrijdag de wereld instuurde, maar het zou zeker om ‘enkele honderduizenden dollars’ gaan. Cayman National Bank heeft de aanval inmiddels ook al bevestigd bij het magazine Vice en heeft een gerechtelijk onderzoek laten opstarten.

Hacktivists

De hacker Phineas Fisher is onderdeel van een grotere beweging die ‘hacktivists’ worden genoemd. Dat is te vergelijken met eerdere beruchte hackercollectieven zoals Anonymous. Hacktivisten menen te strijden voor goede doeleinden. Door de ‘financiële elite’ aan te vallen willen zij strijden tegen economische ongelijkheid. Daarom targetten zij voornamelijk banken, overheidsinstellingen of grote multinationale bedrijven. De stelling ‘het doel heiligt de middelen’ nemen zij nogal zeer letterlijk.

De aanval op Cayman National Bank moet voor Phineas Fisher dan ook slechts een start van iets veel groter zijn. In het manifest waarin hij de aanval aankondigde roept hij hackers op om kapitalistische instellingen te blijven aanvallen. Hij stelde zelfs enkele doelwitten voor, onder andere mijnbedrijven in Zuid-Amerika, een olieraffinaderij en een spionagefabriek in Israël. Om hen te inspireren wil hij beloningen tot 100.000 dollar betaald in Bitcoins geven.

He strikes again

Phineas Fisher is geen onbekende in het hackermilieu. Hij heeft er al enkele geslaagde aanvallen opzitten. In 2014 stal hij geheime informatie van Gamma Group, een Brits-Duits bedrijf dat spionagesoftware maakt. Een jaar later hackte hij binnenin dezelfde sector een Italiaans bedrijf genaamd HackingTeam. Ook in 2016 was hij uiterst productief: buiten de aanval op Cayman National Bank hackte hij ook een Spaanse politiedienst en een Turkse politieke partij.

Phineas Fisher is er al die jaren in geslaagd zijn identiteit te verbergen. Toch durft de hacker zich openbaar te vertonen. In 2016 sloeg Vice als eerste erin hem voor de camera te interviewen. De hacker verscheen toen in het gedaante van een handpop.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business