Nieuws

Facebook zwicht voor fake news-wet in Singapore

Facebook heeft in Singapore moeten toegeven aan een overheidswet rond fake news en heeft bij een post moeten aangeven dat deze volgens de overheid onjuist is.

In Singapore is sinds oktober een nieuwe, strenge wet van kracht rond het bestrijden van fake news. Die heet voluit de Protection from Online Falsehoods and Manipulation Act en wil het verspreiden van valse informatie op het internet bij wet verbieden. Er worden straffen opgelegd die oplopen tot een miljoen Singaporese dollar (663.230 euro) of zelfs een gevangenisstraf van 10 jaar.

Zelfs een grootmacht als Facebook wordt gedwongen om deze wet te volgen. Daarom moest het recent bij een post de melding plaatsen dat “Facebook wettelijk verplicht is te melden dat de Singaporese overheid stelt dat deze post onjuiste informatie bevat”. De post werd geplaatst op de Facebookpagina van Singapore State Times , een nieuwsmedium in Singapore. Om de oorspronkelijke post te kunnen zien, zou je in bezit moeten zijn van een VPN-server waarmee je met servers in Singapore kan verbinden.

Niks in de PAP te brokken

De post is inmiddels ook toegevoegd aan een factcheckwebsite van de Singaporese overheid waarop een lijst gepubliceerd is met alle sociale media- en nieuwsberichten die de nieuwe wet overtreden. In deze bepaalde post lekten studenten van de nationale universiteit van Singapore geheime informatie over Rachen Ong Sin Yen, stichter van de organisatie PAP, een sterk christelijke partij die zou gefinancierd worden door de overheid. Althans wat het artikel beweerde. De website waarop het bericht geplaatst werd is inmiddels ook al verwijderd, wat door veel mensen in Singapore als een vorm van censuur wordt beschouwd.

Het is de eerste keer dat Facebook zich verplicht ziet deze correctie te plaatsen in Singapore. Bij eerder posts die door de Singaporese overheid werden betwist, kon het opgelost worden via een kleine correctie in het bericht zelf. Maar ditmaal weigerde de auteur het artikel aan te passen. Volgens hem kan de Singaporese overheid hem niets verplichten omdat hij in bezit is van een Australisch paspoort en daar officieel ook woont. Facebook zelf is ook niet zo blij met de maatregel en liet aan Reuters weten dat ze hopen dat de wet ‘transparant zal toegepast worden om de vrije meningsuiting niet in het gedrang te brengen’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business