Nieuws

VK zal omstreden auteursrechtwet van EU niet adopteren na Brexit

Een omstreden wet over digitaal auteursrecht die eind maart werd goedgekeurd door de lidstaten van de Europese Unie, zal niet meer worden opgenomen in de Britse grondwet na de Brexit.

Op 31 januari zal het dan toch eindelijk zover moeten zijn: dat stapt het Verenigd Koninkrijk na jaren van politieke impasse uit de Europese Unie. Dat betekent dat ook de Britse grondwet aan enkele veranderingen onderworpen zal worden. Sommige wetgevingen die vanuit de Europese Unie werden geïmplementeerd, zullen daarbij behouden blijven. Een wet die zeker overboord zal gegooid worden, is de nieuwe Europese wet rond digitaal auteursrecht. Dat meldde BBC vandaag.

De nieuwe wet, die alle lidstaten tegen ten laatste juni 2021 moeten geïmplementeerd hebben, is dan ook vrij onomstreden. De controverse draait vooral over het beruchte Artikel 13. Dat houdt in dat websites verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor schendingen van auteursrecht door hun gebruikers. Er wordt gevreesd dat socialmediaplatformen daarom strenge ‘uploadfilters’ zullen moeten introduceren om aan de normen te voldoen. Dat op zijn beurt zou een inperking van de vrije meningsuiting op het internet betekenen. Er werd ondertussen al wel een uitzondering ingevoerd voor inhouden met satirische bedoelingen of parodieën op bestaande content, zoals memes.

Memes zullen gelukkig vrijgesteld blijven van de nieuwe auteursrechtwet. Afbeelding: Reddit (Yamez)

Google

Ook Google verzette zich stevig tegen het wetsvoorstel. Artikel 11 viseert namelijk rechtstreeks Google News, het nieuwsoverzicht dat Google via zijn zoekmachine aanbiedt. Dat verplicht Google er toe om licenties aan uitgevers te betalen voor het tonen van nieuwssnippets via Google News. Zulke nieuwssnippets zijn korte samenvattingen van een artikel.

In Frankrijk, dat als eerste EU-land de nieuwe wetgeving heeft geïmplementeerd, heeft Google besloten om geen nieuwssnippets meer te tonen in plaats van de royalty’s te moeten betalen. En dat is voor online nieuwsmedia ook geen goede zaak, aangezien een groot deel van hun verkeer vaak vanuit Google komt.

De beslissing van de Britse regering zal daarom zeker op meeval kunnen rekenen bij Britse (nieuws)websites. Maar toch is het een zeer vreemde ommekeer die plots gemaakt. De afgevaardigden van het Verenigd Koninkrijk stemde immers voor tijdens de stemming in maar in de Europese Raad. Ze hebben er dus nog wel mee voor kunnen zorgen dat de overige lidstaten opgelegd kregen, zonder in de gevolgen te moeten delen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business