Satellieten SpaceX waren goed zichtbaar gisterenavond
Op woensdag heeft SpaceX weer een nieuwe lading van 60 satellieten de atmosfeer in geschoten vanuit hun thuisbasis in Florida. Deze lancering was in kader van het Starlink-project. Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk wil een internetnetwerk opbouwen via satellieten. De eerste lancering vond in mei vorig plaats, ondertussen was dit al de vierde dit jaar en de zevende in totaal.
Doordat het luchtruim stilaan vol begint te zitten, beginnen de satellieten ook steeds zichtbaarder te worden met het blote oog. Deze week was er dan ook een piek in het aantal waarnemingen van die satellieten, na een eerdere piek na de vorige lancering in maart. Gisterenavond waren ze ook goed zichtbaar in de Belgische lucht, rond 22u ’s avonds. De satellieten van SpaceX kan je herkennen aan een lijn van langere lichtstreepjes (zie foto).
Zichtbaarheid verminderen
Elon Musk liet na de lancering van woensdag weten dat SpaceX werkt aan een manier om de satellieten minder zichtbaar te maken. Deze worden namelijk wel eens verkeerdelijk aanzien voor een UFO. De satellieten zijn redelijk groot en bevinden zich dicht bij de aarde. Maar volgens Musk kan de zichtbaarheid verminderd worden met een speciaal zonnescherm waarmee ze minder licht zullen reflecteren.
Echter is de zichtbaarheid niet het grootste probleem van de satellieten, beweren astronomen. Als de zonnepanelen richting de zon worden gedraaid zoals SpaceX van plan is, kunnen de satellieten lichtpollutie veroorzaken voor wie een foto van de ruimte wil nemen. Naarmate meer satellieten gelanceerd worden, wordt het risico op botsingen steeds groter waardoor brokstukken richting de aarde zouden kunnen vallen.
Starlink
In totaal zou het Starlink-netwerk uit 12.000 satellieten bestaan. Toch zijn de 400 satellieten die al in het luchtruim hangen, voldoende moeten zijn om het Starlink-project op te starten. Het plan is dat er nog dit jaar een eerste bètatest wordt uitgevoerd van het netwerk.