“Solliciteren in 140 tekens is niet eenvoudig”
ZDNet wendt zich tot Twitter om te ontdekken of het makkelijk is een job te vinden via het dit sociale medium. Volgens marketingexpert Ruben van Meir hangt daarbij alles af van je netwerk.
ZDNet: Kun je me uitleggen wat je eigen ervaring is met het vinden van een job via Twitter?
“Ik wilde solliciteren voor de functie van webanalyticus bij een communicatiebureau. Toen ik mijn gegevens invulde op hun site, merkte ik dat het tekstkader te klein was. Dat heb ik hen per Twitter laten weten. Daar kreeg ik een reactie op en ik mocht toen op gesprek komen, waarbij ze aangaven dat mijn tweet hen geprikkeld had een gesprek aan te gaan.
Ik heb uiteindelijk gekozen voor een interimcontract bij een ander bedrijf, omdat ik al langer op zoek was en ik niet de relevante ervaring had voor de positie. Toch was het erg leuk om op die manier aan een gesprek te komen.”
ZDNet: Denk je dat Belgische werkgevers Twitter al ontdekt hebben?
“Ik denk dat het niet in niet in alle sectoren veel ingezet zal worden. In marketing en informatica is Twitter al meer ingeburgerd, maar ik zie dat in bijvoorbeeld de bouw niet gebeuren. Linkedin is wat dat betreft veel sneller en gemakkelijker. Het is nu eenmaal niet makkelijk om in 140 karakters te solliciteren.
ZDNet: Kan je een potentiële werkgever een goed beeld geven van je vaardigheden via Twitter?
“Ik denk van wel, maar alles hangt af van wat je in het verleden getweet hebt en wat je imago is. Als je bijvoorbeeld alleen bezig bent met het retweeten van voetbalberichten, maak je een minder serieuze indruk.
Bij alles wat ik op Twitter doe, houd ik er rekening mee dat het een wereldwijd medium is, waarmee ik bedoel dat ook onbekenden mijn berichten kunnen lezen. Ik zou misschien nog tegen mijn vrienden op Facebook opscheppen over hoeveel pinten ik kan drinken, maar dat zou ik nooit op Twitter doen.”
ZDNet: Is Twitter wel geschikt voor iedereen om een job te vinden?
“Alles hangt af van je netwerk. Ik volg bijvoorbeeld veel marketingmensen, om van hen te leren en te kunnen reageren. Als je nu op jonge leeftijd begint te tweeten, moet je zorgen dat je Twitter-account met je meegroeit, met je mee evolueert.”
Ruben van Meir heeft een marketingdiploma op zak en is momenteel werkzaam als commercieel bediende. (Vind hem op Twitter onder @RubenVanMeir)