Nieuws

‘Belgen hebben een hoog risico om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit’

NordVPN onderzocht voor 50 landen hoe hoog de kans is om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. België staat op de dertiende plaats.

VPN-serviceprovider NordVPN heeft de resultaten van de Cyber Risk Indicator bekend gemaakt. Die indicator is een schaal tussen 0 en 1 die weergeeft hoe hoog het risico is dat burgers uit een bepaald land het slachtoffer kunnen worden van een vorm van cybercriminaliteit. NordVPN maakt die risicoanalyse op voor 50 landen.

Voor het onderzoek werd samengewerkt met Statista, een Duits analysebureau dat globale statistieken voor diverse thema’s bijhoudt en beschikbaar stelt. NordVPN maakte gebruik van socio-economische gegevens, gegevens over internetgebruik en criminaliteitsgegevens. Tussen die cijfers werd naar correlaties en verbanden gezocht om een risicoanalyse te kunnen maken van de kwetsbaarheid voor cybercriminaliteit.

Belgen lopen hoog risico

In de rangschikking vinden we België terug op de dertiende plaats. We halen een score van 0.621, en vanaf 0.6 spreekt NordVPN van een hoog risico. Volgens NordVPN zijn er verschillende redenen waarom Belgen een attractief target kunnen zijn voor cybercriminelen. Ten eerste ligt ons internetgebruik zeer hoog. 9 op de 10 Belgen gebruiken dagelijks het internet, en 8 op de 10 bezit een smartphone die ze voor internet gebruiken. Belgen kopen ook heel veel spullen online, zeker sinds de coronacrisis de winkels deed sluiten. België heeft ook een veel hogere wifi-densiteit dan de meeste andere landen. Tenslotte hebben Belgen over het algemeen een hoog maandelijks inkomen, in 2017 was dat 3558 euro bruto.

Het zijn ook over het algemeen de meer welvarende landen die hoog scoren. Het is een simpele logica dat hoe meer mensen verdienen, hoe meer apparaten ze in huis kunnen halen met internettoegang en hoe meer ze te besteden hebben voor online aankopen. Volgens NordVPN lopen de IJslanders het meeste risico. IJsland haalt een score van 0.839. De reden dat België uiteindelijk buiten de top 10 valt, is omdat we blijkbaar wel vaak maar zelden voor lange tijd online zijn. De gemiddelde Belg spendeert dagelijks 1,5 uur minder op het internet dan het berekende gemiddelde voor alle 50 onderzochte landen.

Cybercriminaliteit individueel oplossen

Een andere opvallende vaststelling die NordVPN deed, is de cyberstructuur die een land op nationaal niveau heeft het risico op cybercriminaliteit maar beperkt beïnvloedt. België heeft één van de betere nationale structuren op nationaal niveau, hier staat België ook op de dertiende plaats, maar toch lopen we een hoog risico. De ‘veiligere landen’ zoals India, Nigeria en Irak hebben een veel minder sterke structuur. Volgens NordVPN moet dan ook vooral aandacht gevestigd worden op het individuele niveau, en dat mensen moeten begrijpen wat hen kwetsbaar maakt om verantwoordelijker om te gaan met internet.

De volledige studie van NordVPN kan je hier downloaden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business