Nieuws

Google Meet beveiligt scholen tegen zoombombing

Anonieme gebruikers zullen niet meer toegelaten worden in meetings die voor educatieve doeleinden worden georganiseerd via Google Meet.

Google heeft via een post in de G Suite-blog nieuwe beveiligingsfuncties aangekondigd voor Google Meet. Die zijn enkel van toepassing voor organisaties die deel uitmaken van de betalende programma’s G Suite for Education of G Suites Enterprises for Education. Daartoe behoren voornamelijk scholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen, die door de coronapandemie moesten overschakelen naar videoconferentietools om lessen te kunnen aanbieden.

De belangrijkste verandering is dat anonieme gebruikers de toegang geweigerd kunnen worden om de meeting te betreden. Zo kan dus voortaan enkel de persoon naar wie de uitnodiging, ook effectief met die code de meeting joinen. Geef je je toegangscode door, dan zal die persoon met zijn Google-account niet in de meeting geraken. Google rolt de functie uit via een update die alle G Suite-gebruikers in de komende 15 dagen zullen ontvangen. Vanaf dan zal dit als standaardinstelling ingesteld staan, en organisaties kunnen dit niet zonder de hulp van een Google-medewerker aanpassen. Google wil met deze maatregel scholen helpen om hun lessen te beschermen tegen ‘zoombombing’.

[related_article id=”291909″]

Onwelkome gasten

Wat is het fenomeen ‘zoombombing’? Zogenoemde zoombombers zijn mensen die ongevraagd een meeting te betreden met het doel ze te verstoren. Dat doen ze door bijvoorbeeld beledigen te roepen naar iedereen die in de meeting zit, of pornografische content via de schermdeelfuncties te delen. In de eerste weken van de pandemie bleek dat vooral scholen hier regelmatig te maken mee kregen. De lastposten vonden ofwel zelf een manier om de vergadering binnen te breken, ofwel stuurden leerlingen de toegangscodes naar hun vrienden om de les in het water te doen vallen. Dat zal hen dus niet meer lukken.

Zoals de naam doet vermoeden, ontstond het fenomeen op de videochatapplicatie Zoom. Het bleek vroeger helemaal niet zo moeilijk te zijn om een vergadering binnen te dringen. Omwille van het zoombomben besloten heel veel scholen Zoom niet meer te gebruiken. Met een grote update Zoom 5.0 die begin mei werd uitgerold, voerde het platform enkele beveiligingsfuncties in die het probleem moesten aanpakken. Zo kunnen hosts nu meetings op slot gooien voor nieuwe gasten of ze op een wachtlijst zetten, werd de schermdeelfunctie beperkt tot de host, en kunnen gebruikers gerapporteerd worden als ze de regels overtreden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business