Nieuws

Europees Hof van Justitie verklaart privacyschild EU en VS nietig

Het privacyschild was een akkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten om de privacy van burgers bij dataoverdrachten te beschermen. Maar dat doet het onvoldoende.

Het EU-VS-privacyschild werd in 2016 door de Europese Commissie goedgekeurd. Het privacyschild vormde een wettelijk kader voor Amerikaanse (technologie)bedrijven die persoonlijke gegevens van Europese burgers buiten de grenzen van Europa verwerken. Europese organisaties mogen enkel data uitwisselen aan bedrijven die daarvoor de nodige certificaten hebben verkregen bij het Amerikaans ministerie voor Economie en Handel.

Maar ook het privacyschild tussen de EU en de VS is nooit vrij geweest van tegenstand. Europese privacytoezichters oordeelden noemen de wet een ‘papieren schild’ en vinden dat de opgenomen voorwaarden veel te weinig doen om de privacy en rechten van Europese burgers te beschermen. Voorop in de strijd ging een Oostenrijkse advocaat en activist genaamd Max Schrems. De Oostenrijker is een fervent bestrijder van Amerikaanse technologiebedrijven. In 2013 spande hij al een rechtszaak aan tegen Facebook na de onthullingen van Edward Snowden, en hij bracht ook de voorloper van het privacyschild de Safe Harbor Privacy Principles in 2015 ten val.

Overwinning van de privacy

Ook tegen het EU-VS-privacyschild spande Schrems een rechtszaak aan bij het Europese Hof van Justitie. Die rechtbank heeft vandaag via een persmededeling haar vonnis gedeeld, en heeft besloten het privacyschild in zijn huidige vorm nietig te verklaren. Het oordeel van de rechtbank is gebaseerd op bezorgdheden omtrent nationale privacy- en veiligheidswetten in de Verenigde Staten. Die zouden burgers te weinig beschermen tegen toezicht vanwege de overheid.

Max Schrems noemt de uitspraak een ‘overwinning voor de privacy’. Amerikaanse bedrijven zullen nu contracten opgesteld door Europa met weinig tot geen marge voor onderhandelingen moeten ondertekenen om nog data vanuit Europa te kunnen bekomen. Dat systeem wordt voor veel landen buiten Europa gehanteerd. Schrems wilde die contracten eigenlijk ook nietig laten verklaren, maar dat vond de rechtbank een stap te ver.

https://twitter.com/maxschrems/status/1283669789181960197?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1283669789181960197%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Ftechcrunch.com%2F2020%2F07%2F16%2Feuropes-top-court-strikes-down-flagship-eu-us-data-transfer-mechanism%2F

Teleurgesteld

In de Verenigde Staten wordt het vonnis op veel minder enthousiasme onthaald. Amerikaans minister van economie Wilbur Ross verklaarde namens zijn departement ‘zeer teleurgesteld’ te zijn. Amerika bekijkt hoe het de economische schade van dit vonnis kan beperken, want de transatlantische datahandel is enkele miljarden dollars waard. Het opheffen van het privacyschild zal vooral kleinere bedrijven treffen en niet de Googles van deze wereld, want zij hebben vaak niet de middelen om de data buiten de VS op te slaan.

businessprivacy

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken