Nieuws

Vooruitblik 2021: 8 voorspellingen voor het nieuwe jaar

Wat mogen we in 2021 verwachten van de technologiewereld? De redactie van TechPulse kijkt in hun glazen bol.

Weg met smartphones van 1000 euro!  

2020 was het jaar van de peperdure smartphones. Vlaggenschepen zoals de Samsung Galaxy S20 en Note 20 Ultra, de iPhone 12 Pro Max en de OPPO Find X2 Pro hadden een prijskaartje dat vlot over de 1000 euro ging. Hoe hoogtechnologisch een smartphone ook mag zijn, hoeveel consumenten zijn nu effectief bereid zoveel neer te leggen voor een smartphone? Ik durf te voorspellen dat de smartphoneprijzen vanaf volgend jaar opnieuw gaan beginnen dalen. Ik zie twee evoluties binnen de smartphonemarkt die dat mogelijk gaan maken. Een eerste reden is de verdere commercialisering van 5G. 5G-smartphones waren dit jaar zo duur omdat nieuwe 5G-chipsets moesten ontwikkeld worden die een hoge productiekost hadden. De duurste en allerbeste processoren zijn al lang niet meer vereist om 5G-ondersteuning mogelijk te maken, wat de prijs van smartphones kan drukken. Consumenten gaan 5G ook meer als een standaardoptie beginnen zien dan een luxe, waardoor het aanbod 5G-smartphones dat zich in de middenklasse en zelfs het budgetsegment bevindt gaat toenemen. 5G zal op termijn dus geen propositie meer zijn die fabrikanten kunnen gebruiken om een hoge prijs te verantwoorden.  

Een tweede evolutie is een gevolg van de coronapandemie. Die heeft een grote impact gehad op de globale smartphonesector. Die kende zeker in de eerste maanden van de pandemie een enorme terugval. Dat komt omdat veel consumenten geplaagd worden door een verlaagde werkzekerheid, waardoor er opnieuw twee keer wordt nagedacht of een nieuwe smartphone wel écht noodzakelijk is. In tijden van economische onzekerheid lijkt de helft van je maandloon spenderen aan één smartphone een onverantwoorde aankoop. Ik zie het commerciële draagvlak voor vlaggenschepen met torenhoge prijzen dan ook slinken. Middenklassers zoals de OnePlus Nord tonen dat je topspecs kan hebben voor een betaalbare prijs. Of deze voorspelling correct zal zijn of niet, dat weten we eigenlijk al in januari wanneer Samsung de S21-reeks loslaat. Kiest Samsung daar voor een agressief prijsniveau, dan kunnen we wel eens een ware prijsrevolutie krijgen in de smartphonemarkt. 

“De Samsung Galaxy S20-reeks had een veel te hoge prijs. Komt hier verandering in?”

Netflix is de nieuwe cinema

De filmindustrie heeft er een absoluut horrorjaar opzitten. In veel landen zijn de cinemazalen sinds het verplicht sluiten in maart nooit meer volledig opengegaan, en waar dat wel kon was dat met zodanig veel maatregelen en voorschriften dat het plezier van een avondje film ook wel weg is. Het aanbod aan nieuwe blockbusters was dan ook zeer karig tijdens de zomer; Tenet was één van de weinige lichtpuntjes. Grote releases werden on hold gezet in de hoop dat er volgend jaar weer op een normale manier naar de cinema kan gegaan worden. Maar willen we daar wel op wachten?  

De streamingindustrie groeit namelijk zoals nooit tevoren. Netflix pakte uit met heel wat topfilms in 2020, en met de lancering van Disney+ kregen we er een nieuwe schat vol met filmtoppers bij. Film streamen werd afgelopen jaar ook veel meer een sociaal gebeuren, en dankzij tools zoals Netflix Party en Disney Group Watch kan je zelfs vanop afstand samen naar een film kijken. Een trend waar Hollywoodstudio’s niet blind voor kunnen blijven. Zij zien streamingplatformen wel eens als een rivaal, maar misschien moeten zij ze meer als een partner of zelfs een reddingsboei zien. Hoe vaak gaat de nieuwe James Bond nog uitgesteld worden? Het zou zomaar kunnen dat we hem eerst op Netflix te zien krijgen, zoals Disney ook haar nieuwe films Mulan en Soul exclusief aanbiedt via Disney+. Het idee nieuwe films meteen naar streamingplatformen te brengen klinkt helemaal niet zo gek, want zij bieden een publiek van miljoenen filmliefhebbers. Zelfs een prijsstijging van de abonnementen zouden veel liefhebbers er willen bijnemen (naar de cinema gaan is ook niet gratis) om de nieuwste blockbusters als eerste te bekijken. Als dat effectief een nieuwe trend wordt in filmland, dan dreigt de bioscoop één van de grote slachtoffers van de pandemie te worden. Gelukkig kan je thuis ook popcorn maken! 

Gaan we in 2021 nog naar de cinema?

De uitrol van 5G mag stilaan beginnen   

Als er iets is dat we in 2020 meer dan genoeg hebben gezien dan zijn het wel 5G-smartphones. In België worden die toestellen dan gelanceerd met de gedachte dat je een smartphone hebt die toekomstbestendig is want échte 5G is hier nog steeds niet beschikbaar. We hebben wel enkele plaatsen waar de zogenaamde 5G Light van Proximus werkt, maar dat abonnement is enorm duur voor de beperkte dekking die je ervoor terugkrijgt. Waar consumenten overspoeld worden met 5G-smartphones in allerlei vormen en maten, is het de bedrijfswereld die het meeste kan doen met 5G. We hebben het voorbije jaar vaak genoeg uitgelegd wat de verschillende mogelijkheden van 5G zijn voor zowel bedrijven als consumenten, maar concreet is er weinig gebeurd met het Belgische 5G-netwerk. De aanvankelijke voorspelling was een 5G-netwerk in 2021, maar ik begin steeds meer te twijfelen of die deadline haalbaar is. 

Het gebrek aan een volwaardig 5G-netwerk blokkeert in zekere zin de mogelijkheden tot innovatie en dat is jammer. Technologie zoals zelfrijdende auto’s heeft geen slaagkansen zonder 5G en hetzelfde geldt voor operaties vanop afstand in de medische wereld waarbij een expert aan de ene kant van de wereld acties uitvoert die een robot in de operatiezaal aan de acties uitvoert. Laten we dus hopen dat de Belgische 5G-kwestie in 2021 in een stroomversnelling komt te zitten. 

Zonder 5G lopen we enorm veel innovatiemogelijkheden mis.

Innovatie met een wow-effect  

In 2021 hoop ik nog eens omvergeblazen te worden door de tech-wereld. Ik heb zelf alleszins het gevoel dat ik in 2020 niets nieuws heb zien verschijnen dat het zogenaamde wow-effect had op mij. De laatste jaren lijkt het een trend te zijn dat we bestaande technologie nemen en die beetje bij beetje verbeteren. Begrijp me niet verkeerd, daar is niets mis mee want nieuwe experimentele tech is vaak nog niet klaar voor het grote publiek, dus deze kleine verbeteringen moeten er zeker ook zijn. Een beetje innovatie met een wow-effect tussendoor kan zeker ook geen kwaad om de boel een beetje interessant te houden. 

Als we kijken naar smartphones dan was de vouwbare smartphone in 2020 iets met een kleine wow-factor en daarna kwam logischerwijs de vouwbare laptop, die al een iets kleinere wow-factor had. Ook in de gaming wereld mis ik dit al enkele jaren. De grootste nieuwkomer enkele jaren geleden was virtual reality (VR), maar dat heeft inmiddels ook zijn glans verloren. Het voordeel is natuurlijk wel dat VR steeds toegankelijker wordt voor de gemiddelde mens. Smartwatches en koptelefoons zijn twee producten die de kleinste innovaties zien en elk jaar misschien een of twee kleine nieuwe functies krijgen en hetzelfde zien we terug in de hele audiowereld. Dus bij deze, tech-wereld, in 2021 wil ik nog eens van mijn sokken geblazen worden! 

Meer (mainstream) aandacht voor foldables

Dit jaar zagen we de nodige foldables op de markt verschijnen, waaronder de Samsung Galaxy Fold 2 en de Motorola Razr (2020). Deze smartphones hebben gemeen met elkaar dat ze allebei een stuk beter gebouwd zijn ten opzichte van hun 2019-voorgangers. Een ander mooi feit: ze zijn maximaal net zo duur als hun voorgangers. Toegegeven: een prijs van boven de 1400 euro is niet heel consumentvriendelijk, maar het heeft er alle schijn van dat de foldable-voortrekkers meer concurrentie krijgen in 2021. Zo zijn er al de nodige patenten gespot op het internet van concurrenten, zien we nu al afwijkende ontwerpen die alsnog over twee schermen beschikken (denk aan de LG Wing), en wordt er steeds meer marketingbudget in deze smartphonegroep gestopt.  

Een andere ‘doorbraak’: de Galaxy Z Fold 2 was dit jaar als eerste vouwbare smartphone op een tv-commercial (in Nederland althans) te bewonderen. Ook in mijn omgeving krijg ik steeds meer vragen over deze bijzondere toestellen, en dan met name over de stevigheid van de apparaten. Wellicht dat consumenten (althans, een gedeelte) er op den duur wel de hoofdprijs voor over heeft om met een foldable op zak te lopen. Bovendien: als je ze nu of volgend jaar nog koopt, val je wel nog op bij feestjes en partijen. Of ja, feestjes; vooralsnog zullen het vooral Zoom-partijtjes en Teams-feestjes zijn de komende maanden als ik het nieuws moet geloven. 

Krijgen we meer foldables te zien in 2021?

De doorbraak van crossplay

Eind 2020 mochten we de PlayStation 5 en Xbox Series X verwelkomen. Hoewel ze beiden een stuk krachtiger zijn dan hun voorgangers, hoop ik dat de focus voor deze generatie niet op power maar op samenspel komt te liggen. In de gaming community is er al jaren vraag naar meer crossplay-ondersteuning. Populaire voorbeelden zijn Fortnite, Rocket League, en Call of Duty: Warzone. Deze games zijn stuk voor stuk leuk om te spelen, maar de eerste twee zijn niet zo uitgebreid en de derde is slechts een onderdeel van een grotere game.  

Ik zie dan ook gaag dat crossplay niet alleen breder wordt geïntegreerd, maar ook dat de grotere titels onder ons mee worden genomen in dit avontuur. Hoe mooi zou het namelijk zijn als meer mainstream games zoals FIFA, Battlefield, Formule 1-games en meer ook crossplay gaan ondersteunen? Niet alleen zou dit het probleem oplossen dat je niet kunt samenspelen met maten als je niet dezelfde console hebt, maar ook de halflege lobby’s die na verloop van tijd ontstaan bij tal van spellen, behoren dan (minder snel) tot de verleden tijd. Aan de power van de nieuwe generatie zal het in ieder geval niet meer liggen. Ook zien we aan Halo Infinite dat cross-gen in ieder geval mogelijk is. Ook dit pakt het pijnpunt van lege(re) lobby’s aan, en zorgt ervoor dat je minderbedeelde vrienden alsnog op hun oude console mee kunnen spelen, zij het met wat langere laadtijden en zwakkere graphics. 

Meer en makkelijker samenspelen?

Innovaties op vlak van computerhardware

Zowel voor laptops als desktops heb ik hoge verwachtingen voor 2021. Wat laptops betreft zagen we de voorbije jaren goede pogingen tot innovatie. Ik denk daarbij aan ASUS, dat met de Zenbook Pro Duo een laptop lanceerde met twee waardige schermen. Of het Mothership, dat een gaminglaptop/tablet hybride is. Unieke hardware gaat ongetwijfeld een belangrijke rol spelen. Concreet denk ik dan aan nieuwe manieren om het deksel van de laptop te benutten. Dat kan met de e-ink display zoals bij de Lenovo ThinkBook Plus, maar ook geavanceerdere opties zijn mogelijk. Een tweede (of derde) scherm dat je kan uitklappen behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Dat heeft Razer ons in het verleden al eens getoond. Uiteraard ben ik ook benieuwd naar de absurde manieren waarop fabrikanten RGB-verlichting gaan implementeren. 

Op het vlak van desktop componenten hebben we de nieuwe grafische kaarten net gehad en zal de aandacht in 2021 vooral komen te liggen op de nieuwe CPU’s van Intel. Deze zullen net zoals bij AMD een pak sneller worden, maar de vraag blijft of de inhaalbeweging groot genoeg zal zijn. Een zin waarvan we nooit verwacht hadden dat we ze zouden schrijven, want het is lange tijd andersom geweest. Verder verwacht ik geen revolutionaire zaken op het vlak van desktops, al zullen kleinere onderdelen wel een impact gaan hebben op de manier waarop we computers bouwen. 

AMD heeft 2020 gewonnen, maar blijft de koppositie behouden?

Nog meer abonnementen! 

Eind 2019 liet Apple al weten dat de toekomst voor hen in diensten (lees: abonnementen) zat en die trend lijkt zich  in 2020 dan ook volop ontwikkeld te hebben. Van één of twee streamingdiensten zijn we plots naar drie, vier of zelfs vijf exemplaren gegaan en er staan er nog meer te wachten. Hetzelfde verhaal merken we op vlak van games: In plaats van één keer een vast bedrag neer te leggen kan je via Xbox Game Pass of Ubisoft+ een maandabonnement betalen en toegang krijgen tot een brede catalogus aan games. In veel gevallen een zeer voordelige oplossing. Trekken we die lijn door dan mogen we in 2021 misschien wel uitkijken naar smartphone-abonnementen. Dan heb ik het niet over belwaarde, maar een vast maandelijks bedrag om steeds het nieuwste toestel te hebben. Zou jij 75 euro per maand overhebben voor de laatste nieuwe iPhone? Misschien gekoppeld aan Apple One? Oude toestellen komen dan weer terug bij Apple terecht, wat ook nog eens goed is voor het milieu. Dezelfde strategie kan toegepast worden door fabrikanten van digitale camera’s, die gebruikte camera’s kunnen refurbishen en opnieuw verkopen aan niet-abonnees. Gelijkaardige systemen zien we in de industrie van de micromobiliteit bij onder andere steps en e-bikes. Verwacht in 2021 dan ook om maandelijks te gaan betalen voor producten waarvan je het nooit gedacht had.  

Hoeveel wil jij maandelijks uitgeven aan abonnementen?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business