Nieuws

Google ondersteunt Linux-ontwikkelaars om beveiliging te verhogen

Beveiliging is vaak een punt van discussie geweest bij het besturingssysteem Linux. Google zet zijn schouders mee onder de ontwikkeling.

Het besturingssysteem Linux lanceerde in 1991 als een buitenbeentje in de softwaremarkt. Want anders dan Windows en MacOS, waar Microsoft en Apple aan de knoppen zitten, is Linux uit een opensourcemodel bestaan. Dat betekent dat gebruikers zelf aan de kernel kunnen sleutelen om nieuwe functies te ontwikkelen. Om die reden is Linux vooral een besturingssysteem voor de hobbyisten, en ligt het marktaandeel veel lager. Cijfers van Statcounter schatten dat op 1,91% in de desktopmarkt. Linux is vooral bekend door de cult die rond het OS ontstaan is; ontwikkelaars verzamelen zich wereldwijd in online communities.

Geloof in opensource

Opensource heeft zijn troeven, maar ook zijn beperkingen. Vooral rond de beveiliging van Linux heersen veel vraagtekens, omdat beveiligingsupdates voornamelijk door gebruikers zelf worden ontwikkeld en niet doort softwarebedrijfen zoals bij Windows en macOS. The Register doet uit de doeken hoe techgigant Google al jarenlang Linux-ontwikkelaars financieel ondersteunt. Google wil hen de middelen geven om aan de beveiliging van de kernel te sleutelen en die te verhogen. Volgens The Register investeert Google jaarlijks 100.000 dollar in ontwikkeling van de software. De ontwikkelaars werken wel onafhankelijk van het techbedrijf.

Dan Lorenc, hoofd van het opensource beveiligingsteam van Google, legt in het interview uit dat Google een grote aanhanger is van het opensourcemodel. Alle codes die het techbedrijf moet ontwikkelen voor haar diensten worden intern gebouwd. Daarvoor heeft Google al vaak de Linux-kernel als basis gebruikt. De bekendste voorbeelden zijn natuurlijk Android en ChromeOS. Google heeft er dus zelf ook baat bij dat de omgeving van Linux voldoende beveiligd is. “Google is ooit begonnen vanuit Linux. Vandaag gebruiken we het nog steeds overal. De beveiliging is voor ons cruciaal.”

Een eeuwige zoektocht

Lorenc legt verder uit hoe Google haar eigen opensourcecodes maakt en beveiligt. “Wij bouwen onze eigen Linux-kernels. Dat past volledig binnen de filosofie van de software.” Het grootste beveiligingsprobleem van Linux is volgens Lorenc dat er elke dag nieuwe stukken code bijkomen. Die worden wel gecontroleerd op fouten door andere ontwikkelaars, maar het is een proces dat eigenlijk nooit klaar is. Google gaat zelf actief op zoek naar fouten in de code, en daarvoor ‘huurt’ het dus ook externe ontwikkelaars in. “Elke softwarecode bevat wel fouten. Hoe meer software, hoe meer fouten en hoe moeilijker het wordt om die fouten er nog uit te halen. Fouten opsporen en oplossen is slechts een onderdeel van de totaaloplossing, maar het loont zeker de moeite om er tijd en middelen in te investeren”, besluit Lorenc.

Google is overigens niet de enige techgigant die zijn schouders onder Linux zet. Ook AWS, Intel, Facebook en Microsoft spenderen naar verluidt elk jaar 20.000 tot 500.000 dollar in de ondersteuning van ontwikkelings- en security-projecten. Wil je zelf aan de slag met Linux? Lees dan onze keuzewijzer rond het besturingssysteem.

Laats bijgewerkt op 26/02 13u22.

beveiligingbusinessgooglelinuxsoftware

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen