Android 12L, de tablet- en foldable-vriendelijke versie van het Android-besturingssysteem, zal later dit jaar officieel op toestellen opduiken.

Android-tabletfans zullen binnenkort dus hun hartje kunnen ophalen met nieuwe toestellen. Andrei Popescu, de vice-president van Engineering bij Android, maakte het nieuws gisteren bekend in een blogpost. De update naar het nieuwe besturingssysteem verschijnt later in het jaar voor toestellen van Microsoft, Samsung en Lenovo. Een exacte datum voor de update is echter nog niet bekend.

De komst van Android 12L is geen grote verrassing. Vorig jaar in oktober verscheen de eerste ontwikkelaarspreview. In december kregen we dan de eerste bèta van het besturingssysteem te zien. Het OS is bedoeld voor tablets en foldables, maar voorlopig hebben we nog geen zicht op welke toestellen als eerste met de update aan de slag kunnen.

Android 12L komt met een reeks functies die het werken op tablets en grotere schermen makkelijker en intuïtiever maken. Zo komt er een layout met twee kolommen, waardoor je sneller een mooi overzicht krijgt over jouw activiteiten en meldingen. Daarnaast komt er ook een taakbalk bij om het multitasken makkelijker te maken. Je kan gewoon een app van deze taakbalk verslepen naar je huidige applicatie om het scherm op te delen.

Credit: Google

Meer interesse in grote schermen

Het Android-besturingssysteem staat al een zeer lange tijd gekend voor zijn gebrekkige compatibiliteit met tablets. De hoeveelheid tablet-functionaliteiten die het kent, is zeer beperkt. Voor vouwbare smartphones geldt hetzelfde liedje. Met de stijging van de interesse in de foldable-markt stijgt dan ook meteen de vraag naar besturingssystemen die compatibel zijn met de verscheidene schermen. Dit vormt allemaal vermoedelijk mee de grondslag voor het lichte gebrek aan populaire Android-tablets en de sterke concurrentie door de Apple iPads. De komst van Android 12L zou hier een kentering kunnen vormen waarbij het Apple naar de kroon steekt. Om hier iets van zicht op te krijgen zullen we echter eerst met een van de tablets of foldables aan de slag moeten gaan.


Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.