Nieuws

Tweets over protesten in China bedolven onder neptweets

China verstuurt valse tweets
A close-up photograph of Taiwan and China on map.
Censuur kan vele vormen aannemen. Na een golf van bedenkelijke tweets uit China wordt duidelijk hoe sociale media daarvoor gebruikt wordt.

The Washington Post en TechCrunch berichtten zondagavond over het feit dat Twitter overspoeld werd met valse tweets. Daardoor werden de zoekresultaten op Twitter lange tijd verstoord: al wie de naam van een Chinese stad intypte, kreeg gok- en pornotweets te zien. Alle nieuws en Twitter-verkeer over de protesten in China werd daardoor naar onderen gedrukt. Dat was precies de bedoeling van die stortvloed aan valse tweets: tweets over de protesten onzichtbaar maken.

Momenteel is het erg onrustig in China. Er braken er in verschillende steden protesten uit. De aanleiding voor de protesten was de brand van een appartementsgebouw in de stad Urumqi, in de provincie Xinjiang. Tien mensen, waaronder ook drie kinderen, lieten het leven tijdens de brand. Hulpdiensten waren wel ter plekke, maar konden de brand niet blussen. Chinezen over het hele land menen dat het Chinese lockdownbeleid ervoor gezorgd heeft dat het appartement in vlammen kon opgaan.

Of ze nu protesteren voor ‘zero covid’ en het opheffen van de coronaregels, of om het aftreden van de Communistische Partij, over heel China komen mensen de straat op. Kort waren overal op Twitter beelden te zien van de protesten, tot die verdrongen worden door eerder schunnige en bedenkelijke tweets.

Plotse stijging

Een data-analist toonde op Twitter aan dat veel van de fake accounts al wel geruime tijd bestonden, maar niet actief waren. Hoewel sommige accounts geregeld een tweet de wereld instuurden, bleek het volume daarvan veel hoger te liggen tijdens de protesten. Op een bepaald moment zou zo’n 95% van de Twitter-zoekresultaten uit valse accounts samengesteld zijn geweest.

Gebruikers die nu zoeken naar ‘Beijing’, ‘Shanghai’ of ‘Urumqi’ of een andere grote stad in China zullen heel wat minder problemen zien. Ondertussen werd de content gemodereerd en van het platform gehaald. Toch bleek dat geen makkelijke taak te zijn: het anti-propagandateam van Twitter bestond ooit uit 7.500 mensen. Vandaag blijven er daar nog 2.000 van over. Het wegwerken van alle valse content duurde dan ook een tijdje.

Reactie Musk

Natuurlijk kon ook een reactie van Elon Musk niet uitblijven. Op Twitter schreef hij kort na het voorval dat de hoeveelheid professionele ‘psy ops’ op zijn platform ridicuul is. Bij een ‘psy op’ of ‘psychological operation’ wordt geprobeerd om bepaalde informatie tot bij een bepaald publiek te krijgen. Het doel daarvan is om de emoties, gedachten en uiteindelijk ook het gedrag van de doelwitten vorm te geven. In dit geval gebeurde dat in de omgekeerde richting: informatie werd zo goed mogelijk verborgen gehouden.

Al grappend schrijft Musk nog dat hij aan de vele psy ops op Twitter toch goed geld kan verdienen. Ook die valse accounts zullen 8 dollar kunnen neerleggen om zich te laten verifiëren – al zijn ze dat geld wel kwijt wanneer het account opgeschort wordt.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business