Nieuws

Twitter treft minder harde maatregelen bij overtredingen

Twitter
© iStock / bombuscreative
Twitter heeft bekendgemaakt ‘minder zware maatregelen’ te treffen bij accounts die voor het eerst of slechts kleine overtredingen maken. Accounts worden daarbij minder snel geblokkeerd.

Sinds de overname van Twitter door Elon Musk is het moderatiebeleid flink aangepast. Gebruikers kregen van doen met de harde hand van bots die moesten bepalen of een tweet de Twitter-regels overtrad. Dat bots in het middelpunt kwamen te staan heeft te maken met de ontslagen die Chief Twitt sinds de overname doorvoerde. Het overgrote deel van de interne- en externe contentmoderators, verloor hun baan. Hoewel bots veel kunnen oplossen, leidde het tot veel irritaties bij twitteraars. Je account kon namelijk al geblokkeerd worden voor kleine overtredingen.

Minder geblokkeerde accounts

Daar komt het platform nu dus op terug. Enkel bij ernstige overtredingen wordt voortaan nog standaard de blokkeerkaart getrokken. Onder ernstige overtredingen vallen het overtreden van privacy-regels (vermoedelijk doelend op ‘doxxing’), aanzetten tot of verheerlijking van geweld, promotie van of deelname aan illegale activiteiten, acties gerelateerd aan spam en platformmanipulatie en het gericht lastigvallen van gebruikers.

Begaat een gebruiker een overtreding die niet in zo’n categorieën valt, dan wordt in eerste plaats niet gekozen voor het opschorten van accounts. Wel krijgen gebruikers een waarschuwing en ‘vermindert’ Twitter de zichtbaarheid van de tweet; in sommige gevallen moet de tweet worden verwijderd voor mensen weer toegang krijgen tot hun account. Leren gebruikers niet van hun fouten? Dan is het wel over en uit. Twitter blokkeert gebruikers die herhaaldelijk de fout in gaan – ook bij kleinere vergrijpen.

De regels bestonden al voor Musk eind oktober 2022 het roer bij Twitter overnam – wel worden ze voortaan vaker gehandhaafd.

Aanvechten accountopschorting

Gebruikers waarvan hun account(s) de voorbije maanden werden opgeschort, kunnen per 1 februari de opschorting aanvechten. Twitter beoordeelt de overtreding dan op basis van de nieuwe, minder strenge regels. Accounts die onder de nieuwe regels niet opgeschort zouden worden, worden na de controle gereactiveerd. Hoeveel tijd dat proces in beslag neemt is niet bekend. Gezien de ontslagronde bij Twitter moeten de aanvragen alvast door een veel kleiner team worden verwerkt.

Gebruikers waarvan het account werd geblokkeerd of die een andere maatregel opgelegd kregen, moeten in februari ook meer inzicht krijgen in waarom die actie werd genomen. Hoe Twitter dit inzichtelijk wil maken en welke informatie het kan vrijgeven, is niet geweten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business