Bejaarde computers bekijken in Parijs

 

Informatietechnologie heeft al zoveel geschiedenis geschreven, dat er medio jaren negentig in Amerika al een museum aan werd gewijd. In Parijs is nu een Europese variant van dit Computer History Museum verrezen. Een definitieve huisvesting wordt nog gezocht.

Er zijn her en der in Europa wel exposities gewijd aan de geschiedenis van automatisering. Bij onze Noorderburen vinden we bijvoorbeeld het Computer Museum van de Universiteit van Amsterdam en het ‘Waalsdorp’-museum in Den Haag. Maar vaak zijn de tentoonstellingen kleinschalig, niet zozeer toegespitst op ICT, of enkel op afspraak te bezichtigen.

Het nieuwe Musée de l’Informatique Professionnelle is openbaar toegankelijk en stelt ict centraal. Het opende vorige maand de deuren op een prachtige – helaas tijdelijke – locatie, te weten het Grande Arche-monument in de Parijse kantorenwijk La Défense.

Doel van het museum is de geschiedenis en ontwikkeling van informatietechnologie in Europa te laten zien. In de eerste tentoonstelling staat vijftig jaar automatisering op basis van hard- en software centraal. Het zal er nostalgie troef zijn: een verzameling van zo’n honderd “historische objecten” en documenten wordt gepresenteerd.

De expositie is nog tot acht oktober te bezoeken in de Grande Arche, tegen betaling van negen euro per persoon. Daarna moet een permanent onderkomen worden gevonden. Initiatiefnemer AntéMémoire roept betrokkenen op om een stad in Frankrijk te selecteren waar het museum uiteindelijk gevestigd kan worden. De non-profitorganisatie werkt sinds 2003 aan dit project.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business