Nieuws

Microsoft geeft eenvoudige kantoorsoftware weg

 

Microsoft Works, het kleine broertje van Office, wordt gratis. De nieuwe versie van het eenvoudige kantoorpakket zal wel door advertenties worden ondersteund.

Dat heeft de vicepresident van Microsofts zoek- en advertentieplatformgroep Satya Nadella gezegd tegen journaliste Mary Jo Foley. Het product gaat waarschijnlijk Microsoft Works 9.0 heten, meldt Foley in haar blog op ZDNet.com. Works biedt onder meer een adresboek, kalender, database, woordenboek, PowerPoint Viewer en Word. Versie 8.0 dateert alweer van 2004; een update volgde vorig jaar.

Microsoft speelde al langere tijd met het idee om zijn eenvoudigere software te voorzien van advertenties en dan gratis beschikbaar te stellen, óók voor de desktop. Volgens Nadella is Works het eerste softwareproduct waarbij dit gebeurt. Gevraagd naar voorbeelden van producten die mogelijk zullen volgen, noemt hij het gratis te downloaden boekhoudprogramma Office Accounting Express, evenals niet nader genoemde andere softwaredownloads/shareware.

Wie weet zal Works vroeg of laat ook nog eens zijn debuut maken als gehoste dienst voor het minder veeleisende deel van de markt. Volgens Foley is hier al door velen over gespeculeerd. Works zou daarmee een geduchte concurrent worden voor Google Docs & Spreadsheets en andere online diensten die zich richten op consumenten en kleine bedrijven. Het zou passen in Microsofts strategie om steeds meer op te schuiven richting een model waarbij de software online blijft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business