Nieuws

Iedereen happy met ranglijst supercomputers

Elke zes maanden is er wel wat aandacht voor de top 500 van snelste supercomputers ter wereld. Maar de nieuwste editie kan op meer belangstelling dan ooit rekenen, dankzij de aanwezigheid van de eerste petaflopcomputer ooit.

Minstens even opvallend is dat deze keer nagenoeg iedere fabrikant reden heeft tot juichen. Intel omdat het de chips levert voor een steeds groter aantal supercomputers, AMD omdat het toch goed aanwezig is in de bovenste regionen van de rangorde. En natuurlijk IBM. Big Blue blijft overduidelijk de koning van de rekenmonsters: 48 procent van alle supercomputers is van IBM afkomstig.

Dan is er nog Roadrunner. Deze supercomputer van het Amerikaanse ministerie van Energie haalt officieel een pieksnelheid van 1,026 petaflop/s. Dat zijn 1.000.000.000.000.000.000 berekeningen per seconde én ongeveer dubbel zoveel als de vorige recordhouder van zes maanden geleden.

IBM zet tegenwoordig zwaar in op groene IT en pocht tegelijkertijd dat Roadrunner een van de meest energie-efficiënte supercomputers uit de top 500 is. Niettemin verbruikt de computer, tweeduizend vierkante meters groot en met afkooksels van de Cell-chip van de PS3, ongeveer 3 megawatt.

Windows
Nog een tevreden partij is Microsoft. De meeste supercomputers draaien een aangepaste vorm van Linux of Unix, maar het softwarebedrijf uit Redmond wil ook in het high-performance computing-segment meespelen. Daarom heeft Microsoft Windows HPC gemaakt.

Microsoft pronkt nu met de resultaten van een machine van het National Center for Supercomputer Application (NCSA) waarop bèta 1 van Windows HPC draait. Het resultaat is een piekvermogen van 68,5 teraflop/s, goed voor een 23ste plaats.

Maar dat is verre van genoeg om in de buurt te komen van de tien snelste supercomputers. De nummer tien in de rangschikking presteert aan 106 teraflop/s. Om de vijfde plaats te veroveren is twee keer zoveel rekenkracht nodig.

Amerikanen
De lijst is overigens overduidelijk een Amerikaanse aangelegenheid. De eerste vijf supercomputers ronken allemaal in de Verenigde Staten – en dan vaak voor de Amerikaanse overheid. In totaal zijn 257 van de 500 snelste computers Amerikaans.

België levert er maar twee: telkens gaat het om een cluster van Xeon-chips (2.192 respectievelijk 1.736 processors), gebouwd door HP of IBM. De twee computers nemen de 301ste en 447ste plek in.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business