Nieuws

HP wil bedrijven door recessie heen helpen

Hewlett-Packard speelt in op de recessie. Van aankondigingen van gratis leasing van HP-toepassingen tot een superefficiënte IT-afdeling en Software as a Service (SaaS) als antwoord op de crisis. Vandaag is twee derde van de software van HP onder een SaaS-module beschikbaar.

De vooruitzichten zijn niet schitterend. De IT-budgetten zullen, zo menen analisten, in 2009 flink dalen. Van een toename van ongeveer 5 procent dit jaar, gaat het naar 2 procent gemiddeld, of zelfs minder in 2009. Dat blijkt uit cijfers van IDC die door HP werden aangehaald op HP Software Universe, de gebruikersconferentie van de software-afdeling van HP. Want ook de grootste IT-leverancier ter wereld ziet, ondanks recente en behoorlijk goede kwartaalcijfers, de bui al hangen.

Tijdens de conferentie werden enkele aankondigingen gedaan, die klanten een antwoord moeten geven op de huidige crisis. Zo bieden ze de bedrijfssoftware uit hun zogenaamde ‘Business Technology Optimization’- en ‘information management’-reeks ook in ons land aan onder de vorm van een gratis leasing-formule. Het gaat dan wel enkel om contracten die de 100.000 dollar overstijgen.

Saas

Ook inzake Software as a Service steekt het bedrijf een tandje bij. Intussen is twee derde van de HP-software beschikbaar onder een SaaS-model. “Ook dit model is erg geschikt in tijden van crisis, vermits de software als het ware wordt gehuurd en er dus niet geïnvesteerd moet worden. Of om het in CFO-termen te zeggen: van Capex gaat het naar Opex, en dat laatste wordt in moeilijke economische tijden als vandaag toch echt naar voren geschoven”, aldus Lucio Furlani, vicepresident HP Marketing EMEA bij Hewlett-Packard.

In tijden als deze is ook een superefficiënt datacenter en IT-infrastructuur meer dan ooit aangewezen. Automatiseren, standardiseren, consolideren, centraliseren en virtualiseren is dan ook de boodschap. Een geheel dat in HP-jargon als ‘Extreme efficiency’ wordt bestempeld. “70 procent van de IT-budgetten gaat naar het brandende houden van de lichten”, weet Tom Hogan, senior vicepresident voor HP software. “Als dan, zoals nu, het mes zal worden gezet in de IT-budgetten bestaat het gevaar dat IT zich nog minder met innovatie zal bezighouden,” beseft hij, “Maar studies hebben uitgewezen dat de echte leidende bedrijven in hun sector net wel een behoorlijk percentage besteden aan innovatie, en dat ook in moeilijke tijden zullen blijven doen.”

Voorts werden op HP Software Universe nog enkele productaankondigingen gedaan, zoals een nieuwe versie van de UCMDB (de universal configuration management database) en een nieuwe versie van HP Quality Center, de software die onder meer instaat voor Project en Portfolio Management van een IT-departement. Ook al ging de meeste aandacht naar de ‘crisismaatregelen’. “Want dat is nu eenmaal de omgeving waar de meeste van onze klanten zich vandaag in begeven”, besluit Hogan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business