Nieuws

Veelzijdige en flexibele intelligentie van Pentaho

 

In 2004 richtten een aantal veteranen op het gebied van business intelligence Pentaho op. Zij hadden de ambitieuze missie om met een openbron oplossing betere producten en diensten aan te bieden dan andere BI-leveranciers. Eind oktober bracht Pentaho versie 2.0 van zijn BI-suite uit. Tijd geworden om eens uit te zoeken of die BI-oplossing wel echt zo intelligent is.

Pentaho BI Server is een geïntegreerde openbron business intelligence-oplossing, die gebouwd is rond verschillende openbron componenten, namelijk JFreeReport (rapportage in verschillende formaten), Kettle ETL (data-integratie via een grafische interface), Mondrian OLAP Server (analyse met pivot table views, SVG- en Flash-graphics en een verbinding met Excel), Weka (datamining om voorspellende modellen) en ten slotte Pentaho Dashboards (dashboards die de informatie van de andere Pentaho-tools samenbrengen).

Van de Pentaho bestaan er twee versies, de Community Edition en de Enterprise Edition. Die laatste voegt gecertificeerde versies van de software, support en onderhoud toe, evenals extra geavanceerde mogelijkheden bijvoorbeeld single sign-on, lifecycle management, audit reports, performance monitoring en ETL-management en -monitoring.

De Community Edition kan u zelf downloaden en op een eigen server installeren. Officieel zijn enkel Windows XP SP2 32 bit, Red Hat Enterprise Linux 5 32 bit en Mac OS X met de Sun 1.5.0 Java VM ondersteund, maar ook andere Linux-distributies, Windows Vista en Solaris 10 zouden moeten werken. De BI Server kan als een standalone WAR (Web Application Archive) gedeployd worden op een bestaande applicatieserver, maar Pentaho biedt ook een gebundelde versie aan met een Apache Tomcat 5.5 applicatieserver, MySQL 5.0 en een aantal extra tools.

 

Krachtige tools
In zijn BI-suite levert Pentaho verschillende tools voor de beheerder of ontwikkelaar. Zo is er de metadata-editor, een desktoptoepassing waarin u de fysieke structuur van uw database naar een logisch businessmodel vertaalt.

Pentaho Design Studio, gebaseerd op het Eclipse-ontwikkelframework, biedt dan weer een grafische omgeving om Action Sequence-documenten en JFree-rapporten te maken en te testen. Een Action Sequence definieert activiteiten zoals database-aanvragen, rapportgeneratie en e-mails. In de Action Sequence Editor kan u de volgorde van de acties en hun in- en uitvoer ingeven.

Een derde tool is de Administration Console – in de Enterprise Edition de Enterprise Console – een Java-toepassing die een webserver start op poort 8099. In de Administration Console webinterface kan de beheerder zorgen voor gebruikers en rollen, taken schedulen en services in- en uitschakelen. Dat is ook de plaats waar de beheerder ingeeft uit welke database Pentaho BI zijn gegevens moet halen.

Webgebaseerde gebruikersinterface
Pentaho BI is een webgebaseerd framework, waarvan u na registratie op de website van Pentaho een online demo kan uitproberen. De interface die de gewone gebruiker te zien krijgt als hij naar het adres van de Pentaho-server surft, is de User Console, een webinterface met Ajax-effecten.

Een rapport creëren in de User Console gaat uiterst vlot. Selecteer eerst een businessmodel, bijvoorbeeld ‘Human Resources’, ‘Inventory’ of ‘Orders’. Afhankelijk van uw keuze wordt de tabel ernaast gevuld met de beschikbare tabellen. Daarna kiest u een template voor het rapport, waarvan u onmiddellijk een preview te zien krijgt. In een volgend scherm sleept u de kolommen, die u in het rapport wilt zien, naar rechts. U kan onmiddellijk een preview opvragen in HTML, PDF, Excel of CSV en controleren of het rapport de juiste informatie bevat.

Uiteindelijk gaat u het rapport verfijnen: u kan titels opgeven, page breaks en aligneringen instellen, constraints toevoegen, enzovoort. Op elk moment kan u weer een preview van het verfijnde rapport opvragen. In het laatste scherm kiest u het papierformaat en de oriëntatie en ten slotte slaat u het rapport op in het gewenste formaat.

Allrounder
Als u zich op de wiki registreert, krijgt u toegang tot vrij uitgebreide documentatie over de verschillende tools, beveiliging en bijvoorbeeld ook over het gebruik van Pentaho BI in combinatie met Oracle, PostgreSQL of MS SQL Server. Opvallend is dat de Pentaho BI-suite een hele waaier aan tools combineert en dat het een flexibele integratie met andere software toelaat. Tot zijn gebruikers mag het bedrijven zoals Mozilla, MySQL AB, Sun Microsystems en Motorola rekenen.

BIbusinessbusiness intelligencecorporate performance managementcpmitprofessionaltrendsentips

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600