Q&A hardware: Green IT
1. Wat is green IT?
Green IT of groene IT, een term die de IT-industrie al een jaar of drie beheerst, heeft heel wat om het lijf. Volgens marktanalist Forrester gaat het om een combinatie van energie-efficiëntie, een ‘propere’ productie van IT-materiaal en een verantwoorde verwerking van het afval. Al is green IT tegelijk ook een label dat veel leveranciers zichzelf aanmeten. In de praktijk geven veel bedrijven daarmee aan dat ze efficiënter omgaan met energie voor hun IT.
2. Hoeveel verbruikt uw pc-park?
Voor een representatief desktopsysteem, uitgerust met een 20 inch lcd-scherm, gaan we bij normaal kantoorgebruik uit van een verbruik van ongeveer 150 W, al kan dat nog stijgen bij het uitvoeren van rekenintensieve taken zoals het branden van een dvd of het renderen van een afbeelding.
De werkelijke prijs die u voor uw energie betaalt, hangt af van uw energieleverancier, netbeheerder en vaak nog van een resem extra vergoedingen zoals heffingen en belastingen. Maar als we uitgaan van een kostprijs van 20 cent per kilowatt per uur, de prijs om een toestel met een vermogen van 1 kW één uur lang te gebruiken, dan kost het gebruik van een gemiddeld desktopsysteem 3 cent per uur. Dat lijkt een peulenschil, maar op jaarbasis betekent het een kost van ongeveer 260 euro voor een systeem dat continu aanstaat. Vermenigvuldig dat met het aantal pc’s in uw computerpark, tel daar dan nog het verbruik van allerhande randappartuur bij, en u bekomt een bedrag dat waarschijnlijk aanzienlijk hoger ligt dan wat u voor ogen had.
3. Hoe besparen?
Het energieverbruik van uw computerpark tot nul reduceren, is onmogelijk. Maar enkele eenvoudige ingrepen kunnen toch een aanzienlijke besparing opleveren. Mocht u bijvoorbeeld nog CRT-monitoren gebruiken, vervang ze dan door lcd-schermen, die heel wat minder verbruiken en ook gewoon aangenamer zijn om voor lange tijd naar te kijken. Benut ten volle de energiebesparende mogelijkheden van uw computer, maar ook van andere hardware zoals printers of faxapparaten. Wanneer een toestel dan enige tijd niet gebruikt wordt, gaat het in slaapstand of een energiebesparende modus. Ook het passieve verbruik van apparaten zoals adapters van notebooks of mobiele telefoons kunt u een halt toeroepen door gebruik te maken van een stekkerblok met schakelaar, waarmee u de stroom voor alle aangesloten toestellen tegelijk afsluit.
4. Wat bij aankoop?
Koop energievriendelijke hardware en alleen toestellen die aansluiten bij uw behoeften. In een kantooromgeving zijn voor spelfanaten ontwikkelde grafische kaarten meestal geen noodzaak, terwijl die het stroomverbruik aanzienlijk de hoogte in jagen. Waar mogelijk kunt u desktopsystemen vervangen door laptops, die ontwikkeld zijn om zuinig met energie om te springen.
5. Wat met mijn serverpark?
Bovenstaande maatregelen gaan natuurlijk enkel op voor niet-kritische systemen, zoals desktops. In uw serverruimte is het natuurlijk niet zo evident om toestellen om de haverklap naar slaapmodus te laten overschakelen. Daar kunt u misschien wel het aantal apparaten beperken. Door virtualisatie is het mogelijk om verschillende niet zwaar belaste servers op één enkele fysieke machine te emuleren. Maar ook het gebruik van blade servers kan de energiefactuur verlichten: die dunne modellen verbruiken heel wat minder dan de traditionele volledig uitgewerkte servers, terwijl u ze met de huidige beheersoftware even vlot kunt inschakelen. Bovendien zijn ze meestal ook al minder duur in aankoop. Ook het efficiënter koelen van de serverruimte kan vaak een serieuze kostenbesparing opleveren.
Enkele tips voor energieverbruik
Tip 1: Zet IT-energieverbruik op de agenda
Voor heel wat IT-managers is energie nog geen onderdeel van hun budget of verantwoordelijkheden.
Tip 2: Vergeet energie-efficiëntie niet
Houd daar rekening mee bij aankoop van de toestellen en kies voor lcd-schermen of laptops waar mogelijk.
Tip 3: Denk aan de kleintjes
Schakel de computers ‘s avonds uit en vermijd actieve screensavers.