Nieuws

Oslo en Stockholm surfen op 4G

De eerste commerciële mobiele dienst met LTE-technologie heeft zijn debuut gemaakt in Oslo en Stockholm. De Scandinavische operator Teliasonera heeft daarmee een wereldwijde primeur voor 4G.

LTE biedt theoretische maximumsnelheden van 100 megabit per seconde. In werkelijkheid zijn snelheden tussen 20 en 80 megabit per seconde haalbaar. De snelheid van het mobiele netwerk ligt met LTE tot tien keer hoger dan met HSDPA.

De naamgeving 4G is afkomstig van Teliasonera zelf, omdat LTE eigenlijk nog technologie van de derde generatie is.

Ook naar Finland en Denemarken
De 4G-dekking staat ter beschikking van vierhonderdduizend mensen in de centra van Stockholm en Oslo. De operator gaat zijn voetafdruk nog uitbreiden. Eerst zijn de grote steden in Zweden en Noorwegen aan de beurt, daarna volgt Finland. Het bedrijf hoopt ook nog een LTE-licentie voor Denemarken binnen te halen.

In het begin kan Teliasonera enkel modems aanbieden die alleen 4G aankunnen. Als er geen LTE-ontvangst is, kan de modem dus niet terugvallen op een 3G-netwerk. In het tweede kwartaal zouden er wel modems kopen die de twee netwerken aankunnen.

Tot juli 2010 gebruikt de operator geen datalimieten. Daarna komt er een plafond van 30 gigabyte. De dienst kost 599 kroon (57,47 euro) per maand.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business