Nieuws

Stop gepalaver over afstemming business en IT

Blogs dienen om lezers aan het denken te zetten. Niets beter daarvoor dan wat provocatie: laat ons gewoon beginnen met IT en business op elkaar af te stemmen in plaats erover te blijven palaveren.

Ik zie ze dagelijks: strategische vergaderingen en nieuwe werkgroepen die dan leiden tot grote plannen, tijdslijnen en nieuw boekenrekvulsel over enterprise-architecture. En stilaan komt men tot het besef dat zulke initiatieven van het management nooit leiden tot de gewenste concrete resultaten.

Ondertussen, in de projecten, heb je de gewone werknemers en IT’ers die inzien dat ieder zijn verantwoordelijkheden heeft. Hun aanpak is niet (meer) gestoeld op het principe dat de zakenlui vragen en de IT’ers draaien.

Opmerkelijk is dat zij gaan voor een pragmatische projectaanpak waarbij het begrijpen van de zakelijke context centraal staat. In deze projecten vertrekt men niet vanuit de omschreven requirements of de behoeften. Iedereen gaat uit van een gemeenschappelijk en formeel begrip van de zakelijke context en de bijhorende processen.

Op de werkvloer worden de belangrijke vragen gesteld: welk proces willen we verbeteren? Hoe verloopt het vandaag en hoe willen we dat het morgen verloopt? Welke oplossingscomponenten hebben we tot onze beschikking? Wat kunnen we daarvan hergebruiken? Wat zal de impact zijn op de gebruikers?

Bijgevolg geschiedt een klein wonder: zakenlui en IT’ers spreken dezelfde taal en begrijpen elkaar. Dat is business-en-IT-alignment in zijn zuiverste vorm. Zelfs de meer technologische aspecten worden transparant, waardoor ook een beter begrip ontstaat voor de technologische uitdagingen.

Deze projecten hebben een hoog slaagpercentage en werken aanstekelijk bij de anderen. En stap voor stap worden business en ICT op elkaar afgestemd. Van onder uit, concreet, zonder veel grote theorieën. Automatisch vindt dit zijn weg naar boven, naar management en naar de strategische laag.

De Romeinen hadden gelijk als ze zeiden: “Accidere ex una scintilla incendia passim”: uit een kleine vonk zijn vaak grote branden ontstaan. En de waarheid ligt uiteraard altijd in het midden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business