Nieuws

Windows 8 voor desktop

Microsoft belooft overal dat Windows 8 een heel andere gebruikservaring zal bieden dan alle eerdere besturingssystemen die het bedrijf op de wereld los liet. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat ik – als usability-expert – op zijn minst op het puntje van mijn stoel zat toen ik de béta in handen kreeg. Na een eerste analyse kwam ik alvast tot de conclusie dat Windows 8 voor desktop heel wat plus- én minpunten heeft. Een overzicht…

De pluspunten

Look & feel
Alle apps worden getoond op felgekleurde tegels (“tiles”). Die tegels kunnen rechthoekig of vierkant zijn. Alle rechthoeken zijn even groot en alle vierkanten zijn even groot. Twee vierkanten die naast elkaar worden geplaatst nemen even veel plaats in als één rechthoek, wat zorgt voor een meer geordend overzicht van je apps in vergelijking met de desktop van een oudere Windows vol shortcuts.

Deze stelling gaat wel enkel op voor de nieuwe Metro Interface. De Desktop Mode ziet er ook wel opgeruimder uit dan de oudere Windows versies (met name doordat de taakbalk minder druk is), maar wanneer je hier shortcuts op je desktop plaatst, krijg je al snel dezelfde onoverzichtelijke chaos van voorheen.

De charms bar
De “charms bar” zorgt ervoor dat je dezelfde controls steeds op dezelfde plaats terugvindt. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer op zoek naar de zoekbalk wanneer je je op een website bevindt, want je kan de “search charm” gebruiken om te zoeken binnen eender welke website of app.

Pinnen
Heb je bepaalde settings vaak nodig, dan kan je ze uit de charms bar slepen en op de metro interface pinnen, zodat je ze altijd in de buurt hebt. Gebruik je bepaalde settings niet, dan word je ook niet voortdurend met hun aanwezigheid geconfronteerd.

Vaarwel “Afsluiten-doe-je-via-de-startknop”-paradox
Afsluiten doe je niet langer via de startknop, maar via de charms bar. Wie dat vervelend vindt, beschikt over de mogelijkheid om de functie op de metro interface te pinnen.

Fitt’s Law
Fitt’s Law stelt dat de hoeken en randen van het scherm de gemakkelijkst bereikbare plaatsen van dat scherm zijn. Windows 8 maakt daar voortdurend gebruik van.

De meeste functies verschijnen door de cursor naar de hoeken van het scherm te bewegen, of door vanuit de randen van het scherm naar binnen te “swipen”, een principe dat Mac-gebruikers al jaren kennen.

Tablet-fun
Windows 8 brengt de tabletervaring naar je desktop, waardoor het nieuwe besturingssysteem een hoog gadget-gehalte heeft.

Vallen er uitsluitend positieve dingen te vertellen over Windows 8 voor desktop? Helaas voor de ontwikkelaars van Microsoft is dat niet het geval. Er zitten ook heel wat dingen in die de gebruikerservaring weer wat naar beneden halen…

De minpunten

Schizofrene user interface
De desktop mode en de metro-interface zijn twee totaal verschillende user interfaces. Jammer genoeg is het niet mogelijk om enkel voor de desktop mode te kiezen: het standaard startscherm van Windows 8 is sowieso de metro-interface.

Het is overigens zonde dat het metro-concept niet verder doorgetrokken wordt, want nu blijf je heen en weer geslingerd worden tussen twee gebrukersinterfaces.

Oudere software enkel in desktop mode
Het is (in de bèta versie die wij evalueerden althans) niet mogelijk om oudere software te draaien in de metro-interface. Wie bijvoorbeeld gebruik wil maken van de bekende Microsoft Office producten, wordt daarvoor naar de desktop mode gestuurd.

Verstoppertje spelen
Onder het motto: “Content is king” werden alle controls in Windows 8 verborgen. Geen slecht idee, al maakt het werken met Windows 8 in eerste instantie een ware zoektocht.

Bekende controls vind je pas na lang zoeken terug en nieuwe controls ontdek je in veel gevallen pas na langere tijd, omdat je het bestaan ervan niet kent.

Business?
Momenteel kon ik nog geen nuttige zakelijke apps vinden in de Windows Store.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business