Wereldwijd beschikbare opslagcapaciteit kan datagroei niet bijbenen
De opkomst van draadloze technologieën, slimme producten en volledig softwarematige oplossingen, ook wel samengevat het Internet of Things, zullen de hoeveelheid digitale data wereldwijd flink zullen opschroeven.
Zo verdubbelt de omvang van de digital universe elke twee jaar. Tussen 2013 en 2020 zal de totale hoeveelheid vertienvoudigen van 4,4 biljoen gigabytes (4,4 ZB) naar 44 biljoen gigabytes (44 ZB).
De cijfers komen uit een studie uitgevoerd door IDC in opdracht van EMC. Het onderzoek meet en voorspelt de hoeveelheid digitale gegevens die jaarlijks wereldwijd worden gecreëerd (digital universe).
65 iPhones
De data-aangroei komt ook van u en ik. Het gemiddelde huishouden creëert vandaag de dag genoeg data om 65 iPhones (32 GB) per jaar te vullen. In 2020 stijgt dit naar 318 iPhones.
Met de huidige hoeveelheid digitale data kunnen we zoveel iPads vullen, dat je een stapel kunt bouwen die tot tweederde de afstand tot de maan overbrugt. In 2020 is die stap zover gegroeid dat die afstand zelfs 6,6 maal kan worden overbrugd.
Internet of Things
Vooral het zogenaamde Internet of Things is een belangrijke drijfveer. Dat bestaat uit miljarden alledaagse voorwerpen die zijn uitgerust met unieke identificatienummers en data automatisch ontvangen of generen, opslaan en rapporteren. Bijvoorbeeld een hardloopschoen die bijhoudt hoe snel je loopt of een brug die verkeerspatronen volgt.
Volgens IDC zijn er op dit moment 200 miljard apparaten met sensoren die data kunnen genereren, zeven procent (of 14 miljard) daarvan is al verbonden en communiceert al via het internet.
De data van deze aangesloten apparaten vertegenwoordigt momenteel al twee procent van de totale hoeveelheid digitale data wereldwijd. IDC voorspelt dat het aantal aangesloten apparaten in 2020 zal groeien naar 32 miljard, wat neerkomt op 10 procent van de totale digitale data wereldwijd.
Andere opvallende bevindingen:
– Data overtreft opslag: De wereldwijde hoeveelheid beschikbare opslagcapaciteit (ongebruikte bytes) in alle media types groeit langzamer dan de productie van de data zelf (de digital universe dus). In 2013 kon de beschikbare opslagcapaciteit slechts 33 procent van het digital universe aan. In 2020 is het in staat om minder dan 15 procent op te slaan. Gelukkig is het merendeel van de data tijdelijk van aard (zoals streaming data van Netflix, digitale TV) en dat vereist geen langdurige opslag.
– Cloud-data zal verdubbelen: In 2013 werd minder dan 20 procent van de data in het digital universe ‘geraakt’ door de cloud. In 2020 zal dit percentage verdubbelen naar 40 procent.
– Consumenten creëren data maar bedrijven zijn ervoor verantwoordelijk: Tweedeerde van de bits in het digital dniverse wordt gecreëerd door consumenten en werknemers, maar bedrijven zijn verantwoordelijk voor 85 procent van het digital universe.