Nieuws

Wat belemmert de cloud adoptie?

IT-ondernemingsleiders weten dat ze de tijd waarbij computing modellen uitsluitend op mainframe en client-server computing-modellen waren gebouwd achter zich moeten laten, maar ze werken nog steeds uit op wat het volgende model, gebaseerd op grootschalige adoptie van cloud computing, in werkelijkheid moet lijken.

Wat belemmert de cloud adoptie?

Als het gaat om IT-infrastructuur beslissingen, onder meer die van waar de bedrijfskritische applicaties te hosten, zitten bedrijven op dit moment middenin een reality check.

IT-ondernemingsleiders weten dat ze de tijd waarbij computing modellen uitsluitend op mainframe en client-server computing-modellen waren gebouwd achter zich moeten laten, maar ze werken nog steeds uit op wat het volgende model, gebaseerd op grootschalige adoptie van cloud computing, in werkelijkheid moet lijken.

Velen denken dat het volgende tijdperk van computing zal worden verankerd in een Hybride infrastructuur, waarin legacy-systemen en andere on-premise infrastructuur integreren en interconnecteren met cloud-gebaseerde workloads en applicaties – een multi-sourcing van compute toepassingen.

De uitdaging met voorspellingen is natuurlijk dat ze op meningen en veronderstellingen gebaseerd zijn. Dus om de feiten te achterhalen, hebben we IDG Connect opdracht gegeven om 625 IT beslissers over heel Europa te bevragen.

We stelden hen de volgende vragen:

  • In welke mate is cloud adoptie bij ondernemingen al een realiteit in 2015?
  • Welk cloud-adoptiemodel (het publieke, private of hybride) zal de overhand krijgen?
  • Welk percentage van workloads zou verhuizen naar de cloud en welk percentage zou in het datacenter blijven?
  • Wat zal de rol zijn van corporate datacenters in het cloud-tijdperk?
  • Zal datacenter outsourcing meer algemeen worden?
  • Hoe zal de interne en cloud-gebaseerde IT-infrastructuur worden aangesloten?
  • Hoe zal de cloud eruit zien in 2020?

Tot welke inzichten zijn we hierdoor gekomen?

Wolken hebben golven

Volgens onze enquête maakt 50 procent van de ondernemingen reeds gebruik van cloud-modellen, en 45 procent van die bedrijven hebben een Hybride model ontplooid, met behulp van zowel een corporate datacenter als private of publieke cloud-diensten.

Tegen 2016 zal 85 procent van alle ondernemingen tot op zekere hoogte van clouddiensten gebruik maken, en 80 procent van die bedrijven zal kiezen voor een hybride IT model. Onze visie is dat de eerste golf van zakelijke cloud adoptie van ondernemingen begon met specifieke applicaties en workloads, vaak in een SaaS-model. Deze golf is al gebeurd.

Vandaag bevinden we ons in de tweede golf van zakelijke cloud en dit zal een grootschalige transitie van workloads naar de cloud met zich meebrengen, onder de vorm van IaaS of PaaS. Deze golf zal Hybride IT bevatten en zal naar verwachting in de komende vijf jaar gebeuren.

Maar zo aantrekkelijk – en zo waarschijnlijk – als een cloud-gebaseerde toekomst is voor bedrijven, zijn er nog obstakels te ontwijken om een brede invoering mogelijk te maken.

Er is een netwerkuitdaging

Volgens onze enquête worden ondernemingen die cloud adoptie overwegen met onder andere de volgende belemmeringen geconfronteerd:

  • Veiligheid (53 percent)
  • Netwerk performantie (47 percent)

Deze hindernissen zijn niet verrassend. Wanneer bedrijven de controle over hun informatie aan een andere partij moeten overlaten, zoals het geval is wanneer ze vertrouwen op de cloud, zijn ze bezorgd dat de veiligheid en de performantie in gevaar zullen gebracht worden.

Maar de grote vraag is niet echt, "Welke problemen houden cloud adoptie tegen?" maar eerder, "Hoe kunnen ondernemingen deze netwerkproblemen oplossen?"

Het onderzoek toont duidelijk aan dat er een toename van 69% van cloud gebaseerde workloads zou zijn als deze netwerkproblemen zouden kunnen opgelost worden.

Private verbindingsdiensten zoals AWS Direct Connect, Windows Azure ExpressRoute of IBM Directe link zijn de meest waarschijnlijke katalysator voor cloud-adoptie aangezien ze netwerkproblemen kunnen oplossen.

De rol van het datacenter verandert

Datacenters worden het verbindingspunt tussen traditionele IT en de verschillende cloud-platforms en colocatie datacenters worden steeds meer erkend door de IT-afdelingen van ondernemingen als de ideale locaties om hun Hybride IT-oplossingen te bouwen.

Colocatie faciliteiten bieden een combinatie aan connectiviteitsopties, zoals private verbindingen met de grote cloud-platforms, Internet, IP-peering (via Internet Exchanges) en toegang tot alle belangrijke WAN aanbieders en lokale en internationale private cloud providers binnen de inrichting.

Deze connectiviteit en cloud-rijke omgeving vereenvoudigt de taak van IT-afdelingen om hun eigen Hybride IT-oplossingen te ontwerpen.

Hybride IT is de volgende golf van computing en zal de IT-architectuur van ondernemingen de komende vijf jaar blijven stimuleren. Europese bedrijven zullen de middenweg blijven nemen met een mix van beproefde en vertrouwde implementatie modellen en een (groot) aantal cloud-platforms, en workloads dynamisch aan het meest geschikte implementatiemodel toewijzen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business