Nieuws

Waarom IT’ers de macht grepen op Wall Street

In de zomer van 2009 gebeurde er iets vreemd. Toen werd Sergey Aleynikov, als enige werknemer van de Amerikaanse bank Goldman Sachs, veroordeeld in de nasleep van de financiële crisis. Deze Russische werknemer was gek genoeg geen topmanager of beurshandelaar. Hij was programmeur.

 

In de zomer van 2009 gebeurde er iets vreemd. Toen werd Sergey Aleynikov, als enige werknemer van de Amerikaanse bank Goldman Sachs, veroordeeld in de nasleep van de financiële crisis. Deze Russische werknemer was gek genoeg geen topmanager of beurshandelaar. Hij was programmeur.

De Rus, die overigens nog maar twee jaar voor de bank werkte, ging voor acht jaar de cel. Niet omdat hij beleggers of overheden had belazerd, maar omdat hij bij zijn ontslag de computercode van de bank had meegenomen.

Als de code in verkeerde handen zou vallen, zou de marktwerking ernstig verstoord raken, zo klonk het officieel. Ook al kon men zich de vraag stellen of die code bij Goldman Sachs (hoofdrolspeler in de financiële crisis) wél in goede handen was.

Mysterieus

In realiteit zette Aleynikov de code, grotendeels gebaseerd op open source, terug op internet. Over die code werd nogal mysterieus gedaan. Net als over de baan van de Rus. Hij werd omschreven als HFT-programmeur (high-frequency trading) die de software van de bank zo ontwikkelde om data razendsnel door te sturen. Slimme en geniale nerds, vaak Russen, zijn erg gegeerd op Wall Street en verdienen vaak ettelijke miljoenen dollars per jaar. 

De arrestatie van de Rus, overigens op vraag van de bank zelf, is de opener in ‘Flitshandel’, een waargebeurde thriller van de bekende auteur Michael Lewis. Het boek gaat over de impact van IT. Niet de valutahandelaren of beursanalisten heersen op Wall Street. Dat doen de informatici die alle beursdata snel moeten doorsluizen. Elke microseconde is goud waard, vaak miljarden dollars.

Drie zaken

Om iets als een beursorder razendsnel te kunnen overhevelen, zijn drie zaken van belang: de code (software), de boxes (hardware) en de pipes (glasvezel). In Wall Street werden servers en switches altijd maar sneller. En werden er supersnelle kabels gelegd tussen handelscentra.

Want snelheid is meer dan ooit big business. Als zogenaamde HFT-firma’s sneller dan de concurrentie hun orders doorspelen, kunnen zij eerst de markt aftoetsen en daar hun financieel voordeel mee te doen. Vaak zonder dat de beleggers dat weten.

Wat onthouden we?

Het boek – spannend, gedetailleerd maar soms wat uitgesponnen - deed in de VS heel wat stof opwaaien. Binnen een mum van tijd stond de FBI op Wall Street en eiste het Amerikaanse congres een onderzoek.

Twee dingen onthouden we eruit. Eén: snelheid is voor IT-systemen in veel gevallen de belangrijkste factor. Twee: de financiële sector heeft nog niets geleerd uit de crisis van intussen meer dan zeven jaar geleden.

Flitshandel – elke microseconde is goed waard Michael Lewis, Carrera, ISBN: 9789048821679, 302 pagina’s

Op 5/5 organiseert Business Meets IT een gratis seminari over BI en analytics. Meer info op www.businessmeetsit.be

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business