Nieuws

Europese Commissie kan Google elk moment formeel aanklagen

Eurocommissaris Margrethe Vestager kan op elk moment een formele aanklacht indienen tegen Google. In april 2015 startte het onderzoek naar de oneerlijke bevoordeling van Google's eigen diensten op het Android-platform.

 
Op het Android-platform, eigendom van Google, wordt niet verwonderlijk vooral de eigen producten gepromoot. Zo zijn diensten als Google Search, Gmail en Google Maps standaard aanwezig op Android-smartphones en -tablets, en worden andere Google-apps daarenboven prominent aangeboden. De Europese commissie onderzoekt daarom of dit in strijd is met het mededingingsrecht.
 
“We vrezen dat door telefoonfabrikanten en operatoren te verplichten om een reeks van Google-apps te pre-loaden, in plaats van hen zelf te laten kiezen, Google komaf maakt met een van de belangrijkste manieren waarop nieuwe apps klanten kunnen bereiken,” zei eurocommissaris Margrethe Vestager gisteren nog in haar speech.
[related_article id=”165590″] Er waren al eerder geruchten dat de eurocommissaris plande om Google voor de rechter te slepen, maar die zijn telkens officieel ontkracht. Nu meldt onder ander Politico dat het toch zo ver zou zijn: volgens verschillende bronnen zou een formele aanklacht vandaag worden onthuld.
 
Deze zaak kan verregaande gevolgen hebben voor Google. Als de techgigant schuldig wordt bevonden, dreigt die veel reclame-inkomsten van de diensten op het Android-platform mis te lopen. Bovendien ligt het bedrijf nog in de clinch met de Europese commissie over een mogelijke antitrustschending met betrekking tot Google’s dominante zoekmachine. De zaak sleept inmiddels zo’n vijf jaar aan.
 

Eurocommissaris Margrethe Vestager zou vandaag de formele aanklacht tegen Google bekendmaken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business