Bedrijven blijven vasthouden aan verouderde software

Ondanks grootschalige security-incidenten draaien miljoenen apparaten nog op verouderde software, zegt onderzoek van Duo Security.

 
Een verrassing zal het voor velen niet zijn, maar nu toont ook onderzoek aan dat bedrijven wereldwijd meestal niet de meest recente software gebruiken. Dat terwijl verouderde software het risico op malware en lekken vergroot.
Dat zegt Duo Security. De security-dienstverlener onderzocht zo’n 4,6 miljoen zakelijke eindtoestellen, waaronder 3.6 miljoen smartphones, en kwam tot de conclusie dat velen onder hen niet op de laatste software draaiden.

Internet Explorer

Slechts 27 procent van Android-toestellen zijn daarnaast uitgerust met de laatste versie van hun OS. iPhones doen het op dat gebied iets beter: 73 procent heeft iOS 10 al binnengehaald. Android-telefoons moeten daarentegen steeds wachten op de providers van de toestellen om de update te verspreiden, iets dat vaak maanden in beslag neemt na de lancering van de laatste softwareversie.
Aan de kant van de desktop of laptop, viel vooral het gebruik van Internet Explorer op. Zo’n 13 procent van de toestellen gebruikt een versie van Internet Explorer die niet meer ondersteund wordt door Microsoft en dus geen security-updates ontvangt.
Een positieve ontwikkeling werd echter merkbaar in de adoptie van Windows 10. Het nieuwste, en laatste, besturingssysteem van Microsoft werd inmiddels op 31 procent van de onderzochte apparaten gevonden, een verdubbeling van de 15 procent in 2016. Bedrijven zetten twee jaar na de lancering dan toch voorzichtig de stap naar een nieuw besturingssysteem.

EMEA is sneller

Over het algemeen kreeg de EMEA-regio, waaronder Europa, betere cijfers dan Noord-Amerika. In EMEA is 40 procent van de toestellen voorzien van Windows 10, terwijl dat in Noord-Amerika slechts 31 procent bedraagt. Wanneer wordt gekeken naar industrie, komt de technologische sector als winnaar uit de vergelijking. Maar liefst 87 procent draait op Windows 10. De medische sector eindigt als een van de laatsten met 16 procent; toestellen in die sector doen vooral nog een beroep op Windows 7.

Veiligheidsrisico

Oudere besturingssystemen worden door bedrijven vaak langer gebruikt omdat ze veel van de bestaande infrastructuur en bedrijfssoftware afhankelijk zijn van het specifieke OS in kwestie. De overstap naar een nieuwer besturingssysteem stellen veel bedrijven dan ook uit, om problemen met legacy-software te voorkomen. Dat dat niet altijd veilig is, blijkt uit recente cyberaanvallen, zoals de wereldwijde WannaCry-epidemie, die vooral ongepatchte Windows 7-systemen viseerde.
 
//www.smartbiz.be/nieuws/170396/daarom-stappen-bedrijven-sneller-naar-windows-10/

besturingssysteembeveiligingbusinessinternet explorermobieloswindows 10

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren