Nieuws

Zeven op tien Belgische start-ups zijn Vlaams

Voor het eerst zijn Belgische start-ups in kaart gebracht. Slecht nieuws: de kans dat je jong bedrijf zijn kinderschoentjes ontgroeit, is niet bepaald groot.

 
Uit de Barometer van de informatiemaatschappij blijkt dat de meeste Belgische start-ups zich in Vlaanderen bevinden. Deze rijke bron aan data geeft ons meer inzicht in de prestaties van ons land in het it-landschap. Niet alles is helaas rozengeur en maneschijn. De kans dat je start-up zijn prille jaren overleeft, is niet zo groot.
 
[related_article id=”164594″]  

Wat is een start-up?

Vooraleer we de data uitspitten, is het geen slecht idee om de definitie van een start-up onder de loep te nemen. Niet iedereen met een briljant idee of een minifabriekje in de garage kan immers tot een start-up gerekend worden. De definitie is erg ambigu, daarom bevat het document van de barometer een duidelijke afbakening van het begrip.
 
Een start-up is een micro- of kleine onderneming die minder dan vier jaar geleden is opgericht. Zo’n bedrijfje moet een kapitaalverhoging bereiken van minimaal 50.000 euro over een periode van vier jaar en een jaarlijkse omzet die minstens één keer 25.000 euro bedroeg. Vennootschappen met betrekking tot immobiliën, beleggingsmaatschappijen, cashsocieties, financieringsmaatschappijen, beursgenoteerde vennootschappen en organisaties om beheerscontracten te sluiten of die reeds dividenden hebben uitgekeerd worden niet tot start-ups gerekend.
 
Het aantal nieuwe start-ups is een duidelijke manifestatie van de dynamiek van de economie. Het weerspiegelt de ondernemingsgeest en de kracht van het ondernemerschap in een land. Verder is het nauw verwant aan onderzoeks- en ontwikkelingscapaciteiten (O&O) en de innovatie binnen een economie, omdat een aanzienlijk deel van nieuwe start-ups steunen op innovatieve producten, diensten of technologieën.
 
[related_article id=”166206″]  

Vlaanderen heerst

De data uit de barometer dateren van 2011. Toen telde België 3.119 start-ups, dat met een vijfde groeide ten opzichte van 2008.
 

 
Uit de schat aan informatie blijkt dat 71,2% van de 3.119 actieve start-ups in België zich in Vlaanderen bevinden tegenover 19,2 in Wallonië. Slechts 9,7 procent van de start-ups situeren zich in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het actieplan ‘Digital Belgium’ wil tegen 2020 duizend nieuwe start-ups en zo 50.000 duizend nieuwe banen creëren.
 

 

Survival of the fittest

 
Drie op vier Belgische start-ups zijn een bvba, gevolgd door 23,1% in de vorm van een naamloze vennootschap. Vooral de sector handelsactiviteit blijkt populair onder jonge bedrijven, gevolgd door reparatie van auto’s en tweewielige motorvoertuigen, de bouw, juridische en boekhoudkundige activiteiten, activiteiten inzake management, architectuur, technologie, technische controle en analyses.
 
De kans dat start-ups overleven, vermindert wel met de tijd. Van de start-ups ontstaan in 2009 was nog 76,3% actief in 2010, dalend naar 52,6% in 2011. Start-ups zijn de vaandeldragers van onze economie, maar slechts één op twee start-ups gaat niet de dieperik in, zo blijkt uit de barometer.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business