Nieuws

Grootschalig datalek bij Dubsmash, MyHeritage en meer

De techwereld staat weer in rep en roer omwille van een grootschalig datalek. Maandag raakte bekend dat zo'n 620 miljoen accounts gehackt werden.

 

Volgens de Britse technologiewebsite The Register zouden er nu 620 miljoen accounts ten grabbel liggen op het Dark Net, afkomstig van 16 accounts. De grootste lekken vonden plaats bij Dubsmash, dat goed was voor een hack van 162 miljoen accounts en MyFitnessPal, goed voor 151 miljoen accounts. Voor MyFitnessPal is het trouwens niet de eerste keer dat ze te maken krijgen met een grootschalige privacy-inbreuk.

 

Het lek kwam ons ter ore via een mailtje van DataCamp, waarin ze ons netjes inlichtten over het datalek. DataCamp was het “minst getroffen” merk, met 700.000 gecompromitteerde accounts. Maandag 11 februari ontdekte DataCamp dat een aantal gebruikersgegevens waren blootgesteld aan derde partijen die ongeoorloofde toegang hadden weten te forceren tot hun systemen.

 

Hoe het datalek precies in zijn werk is gegaan, is voor de datagigant nog niet meteen duidelijk. Momenteel onderzoekt een digitaal forensisch team dan ook wat er precies is misgegaan. Datacamp belooft op hun website ook de databeschermingsautoriteiten op de hoogte te zullen brengen. Daarnaast stuurde het bedrijf ook mailtjes uit naar de accounts waarvan ze vermoedden dat die getroffen waren door het lek. De e-mail las als volgt;

 

“We are writing to let you know that we recently discovered that some DataCamp user data was exposed as a result of criminal unauthorized access to one of our systems by a malicious third party.”  

 

Het mailtje geeft daarna meer inzage in wat er precies is gebeurd en welke informatie er nu van je te rapen valt op het Dark Net. Zo kwamen er bij het lek gegevens als je naam, je locatie, bedrijf, en foto vrij, evenals je wachtwoord en het IP-adres van waarop je het laatst inlogde.

 

Als voorzorgsmaaatregel heeft DataCamp ook alle gebruikers uitgelogd waarvan het vermoedt dat hun accountinformatie gecompromiteerd is.

 

Naast Dubsmash en MyFitnessPal werd ook nog het digitale geneticabedrijf MyHeritage binnengedrongen door hackers, wat vragen oproept omtrent de privacy van je genetische samples.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business