1 op 3 Belgische micro-ondernemingen heeft geen antivirus

Uit onderzoek naar de cybersecurity van Belgische micro-ondernemingen, blijkt dat er nog heel veel werk aan de winkel is bij kleine bedrijven.

Securityspecialisten Skyforce en Kaspersky hebben de resultaten van hun jaarlijkse Cybersecuritybarometer gepubliceerd, een onderzoek naar cybersecuritysystemen bij Belgische bedrijven. Daarvoor werden managers van 3500 bedrijven van verschillende groottes ondervraagd. Vooral de cijfers over micro-ondernemingen waren zorgwekkend.

Kmo’s zijn een veel voorkomende bedrijfsvorm in België. In ons land zijn meer dan 1 miljoen bedrijven met minder dan 50 werknemers geregistreerd. Maar ook het aantal micro-ondernemingen zit sterk in de lift. Micro-ondernemingen zijn bedrijven met minder dan 5 werknemers. Zo’n 975.000 ondernemingen in België zouden uit slechts één persoon bestaan. Typerend voor dit soort kleine bedrijven is dat heel wat taken bij één dezelfde werknemer belanden, vaak de oprichter van het bedrijf.

Digitaal aanwezig, maar niet beveiligd

Uit het onderzoek blijkt dat het uiteenlopende takenpakket een grote impact heeft op de cybersecurity van die micro-ondernemingen. Ze zijn wel opvallend digitaal aanwezig. Bijna 7 op de 10 van de ondervraagde micro-ondernemingen had een eigen website, en 1 op 10 was actief binnen e-commerce. Om dat mogelijk te maken, wordt de bedrijfscomputer vaak als privécomputer gebruikt.

Maar de managers beseffen onvoldoende dat dat hun kwetsbaarder maakt voor een cyberaanval. Bovendien worden de toestellen zelf ook veel te weinig beveiligd. 8 op de 10 micro-ondernemingen heeft geen antispyware of antispamfilters geïnstalleerd, 3 op 4 geen firewall. 1 op de 3 had zelfs geen antivirus op hun computer staan, een basissoftware die elke bedrijfscomputer zou moeten hebben. Slechts 13 procent was ‘in orde’ met deze beveiligingssoftware.

Er heerst binnen micro-ondernemingen ook vaak onduidelijkheid over wie er verantwoordelijk is voor cybersecurity. Veel minibedrijven hebben geen IT-manager. Slechts 1 op 10 schakelt externe hulp in.

Geen middelen of volk

Een gebrek aan middelen of personeel is de meest aangegeven reden waarom micro-ondernemingen niet snel kunnen reageren op cyberaanvallen. Slechts één op de vijf zegt hiertoe uitgerust te zijn, wat veel lager is dan de gemiddelden bij middelgrote (40%) en grote (72%) ondernemingen.

Maar er heerst ook een vals gevoel van veiligheid bij micro-ondernemingen. Veel managers denken dat zij als kleine onderneming geen interessant target zijn voor cybercriminelen. Cijfers van Skyforce scheppen een ander beeld. Het bedrijf moest vorig jaar 730.000 aanvallen op kleine ondernemingen blokkeren.

“hoe klein je ook bent, vertrouw op specialisten zodat jij je zonder zorgen kan concentreren op de uitbouw van je onderneming.”

Philippe Verwerft, CTO Skyforce

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business