Nieuws

Overnamebod op Orange Belgium gaat verder

Een onderzoek van een externe beleggingsadviseur heeft groen licht gegeven voor het overnamebod op Orange Belgium door het moederbedrijf. De overname komt nu in de laatste fase.

Nieuwe updates rond de overname van Orange Belgium sluipen altijd geruisloos binnen. Op een koude decembernacht stuurde het telecombedrijf rond middernacht een persmededeling uit dat het Franse moederbedrijf een overnamebod had geplaatst. Vanochtend heeft het bedrijf laten weten dat de procedure na positief advies van de externe zakenbank Degroof Petercam naar een volgende fase kan overgaan. Dat schrijft De Tijd.

Het Britse investeringsfonds Polygon, dat een belang heeft in Orange Belgium, had beleggingsadviseur Deminor onder de arm genomen om verzet tegen het overnamebod aan te tekenen. Polygon ging niet akkoord met de prijs van 22 euro per aandeel. Volgens hen hield de berekening van Orange Group te weinig rekening met de waarde van het zendmastennetwerk in België. Aangezien de zendmasten binnen het beheer van Orange Belgium blijven omwille van het strategische belang voor het telecombedrijf vormen ze geen argument om het bod te moeten verhogen, argumenteerde Degroof Petercam. Het feit dat de bieder in dit geval al meerderheidsaandeelhouder speelde ook een rol om de prijs te verantwoorden. Na de optelsom te maken is het bod dus billijk bevonden.

Sterker nog: als Orange Belgium deze maand voor het afronden van de overname dividenden zou uitreiken aan haar aandeelhouders, zou het overnamebedrag nog met 0,5 euro per aandeel kunnen zakken. Een koude douche voor Polygon en overige minderheidsaandeelhouders die een prijsverhoging probeerde te forceren.

De zendmasten van Orange vormden een belangrijk element in het overnamebod.

Nog veel werk aan de winkel

Het nieuws betekent niet dat de overname van Orange Belgium door het Franse moederbedrijf al in kannen en kruiken is, verre van zelfs. Het Franse bedrijf moet nu aan de onderhandelingstafel gaan zitten met de minderheidsaandeelhouders om hen uit te kopen. Een overnamewet die sinds 2007 van kracht verplicht het moederbedrijf om minstens 95% van de aandelen te bezitten om de dochteronderneming van de beurs te kunnen halen.

Aangezien Orange Group nu ongeveer 53% van de aandelen in handen heeft, kan dat nog een flinke drempel worden. Orange Group mag vanaf morgen de onderhandelingen starten; de deadline is 23 april. Na die datum weten we meer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business