GitLab stapt in AI-trein met GitLab 16

GitLab logo
© Unsplash/Pankaj Patel
Na GitHub stapt nu ook GitLab in AI, en introduceert het GitLab 16, dat de focus legt op AI-functies. Hiermee kunnen ontwikkelaars werk uit handen laten nemen.

AI speelt een steeds grotere rol in onze maatschappij. Niet alleen voor tekstuele verzoeken. Ook op het vlak van code en digitaal onderhoud kunnen AI-chatbots ons een handje helpen. GitHub bracht dit tot leven met Copilot: een AI-chatbot puur gericht op het schrijven en reviseren van code. Voor het achterliggende AI-taalmodel hoefde GitHub zelf overigens weinig werk te verzetten. Microsoft integreerde namelijk het GPT AI-model. GitLab had tijdelijk het nakijken, maar trekt nu ook bij.

AI-aangedreven DevSecOps

Met GitLab 16 introduceert het bedrijf namelijk zijn AI-gedreven DevSecOps-platform. Hiermee wil het platform AI-workflows voor iedereen beschikbaar stellen – zonder in te boeten op privacy. “We leiden met een privacy-first-benadering om ondernemingen en gereguleerde organisaties te helpen bij het adopteren van door AI-aangedreven workflows”, schrijft GitLab.

Twee artificiële intelligentie (AI)-functies voeren de boventoon: Refactor This Code en Resolve This Vulnerability. Hiermee kan GitLab AI zelfstandig de veiligheid van code bijhouden, en waar nodig bijsturen. Eerder leerden we wel dat AI-modellen vaak nog moeite hebben met het schrijven van veilige code. Onderzoekers ontdekten toen dat een groot deel van de code die GPT-modellen schreven kwetsbaarheden bevat.

GitLab lijkt zich echter minder te richten op het schrijven én meer op het optimaliseren van code. Dit moet het onderhouden van code veel efficiënter maken en automatisch fouten oplossen die mensen mogelijk maken tijdens het coderen. Daarbij kan het ook suggereren wie code zou moeten nakijken, merge-verzoeken samenvoegen en automatisch testen aanmaken en uitvoeren.

Strenge(re) dataregulatie

GitLab zet met versie 16 ook vol in op bedrijven die strengere dataregulatie vereisten. Hiervoor zet het GitLab Dedicated in de markt, een SaaS-product. Dit SaaS-product moet bedrijven aanspreken in streng gereguleerde sectoren, en dus moeten voldoen aan strengere eisen voor dataopslag. GitLab zegt onder meer plaatselijke dataopslag aan te bieden, evenals private verbindingen.

Uitgelicht artikel AI Act OpenAI-CEO is niet blij met Europese AI Act

Nieuw is ook het Value Stream Dashboard. Stakeholders kunnen via dit dashboard de workflow van de IT-afdeling monitoren en bijsturen op mogelijke problemen in het ontwikkelproces. GitLab laat je ook het verloop van onder meer de productiviteit in de loop der tijd zien. IT-afdelingen kunnen met dit dashboard dan ook sneller een neerwaartse trend detecteren.

Direct beschikbaar

Alle genoemde extra’s zijn per direct beschikbaar. Let wel: er zijn nog veel meer nieuwe functies in GitLab 16: 55 in totaal. Alle nieuwe functies en binnen welk plan ze beschikbaar komen, vind je op het GitLab update-dashboard.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business