Nieuws

OG Apple Watch nu officieel ‘obsolete’ verklaard

Apple Watch
© Unsplash / Bestami
Apple heeft de eerste generatie Apple Watch ‘obsolete’ verklaard. Dit betekent dat Apple de Watch niet meer repareert, noch onderdelen beschikbaar stelt voor reparaties.

Na acht jaar komt er zo een einde aan de levensduur van de eerste Apple Watch. Overigens was de ondersteuning van de smartwatch al veel eerder stopgezet. De laatste OS-update voor de OG Watch werd in 2018 uitgerold met WatchOS 4.3.2. Ditmaal stopt Apple ook met zijn reparatieservice voor de Watch Series 0. Alle modellen van Apple’s eerste smartwatch zijn obsoleet verklaard – inclusief de Hermès- en Edition-versies.

Apple heeft het nieuws overigens zelf nog niet bekendgemaakt. MacRumors zegt zich te baseren op een ‘nieuwe versie’ van de Vintage en Obsolete-lijst die de fabrikant bijhoudt. Momenteel bevindt de eerste Apple Watch zich nog in de Vintage-sectie van die lijst. Producten op die lijst worden al meer dan vijf jaar niet meer verkocht, maar kunnen nog wel gerepareerd worden. Ook de Watch Series 2, Watch Sport en Watch Stainless Steel zijn in de Vintage-sectie opgenomen.

Voor de tweede generatie lijkt het einde dus ook nabij. Hoelang die smartwatch nog kan rekenen op hardware-ondersteuning, is onbekend. Apple zegt dat het verplicht is ‘tot vijf jaar nadat een product voor het laatst is gedistribueerd’ te voorzien in reparatieonderdelen. Hoewel die eis in principe enkel geldt voor Franse consumenten, betekent het meestal dat Apple de reparatieonderdelen ook elders beschikbaar houdt. Voor iPhones en Macs loopt die termijn zelfs op naar zeven jaar.

Right-to-repairdiscussie

Voor consumenten betekent de obsoleetverklaring dat zij hun product in de vuilbak kunnen gooien mocht het ooit defect raken. Hoewel de smartwatch intussen flink op leeftijd is, schiet dit mogelijk in het verkeerde keelgat bij groeperingen die strijden voor right-to-repair, ofwel het recht op reparatie. Fabrikanten moeten volgens hen steeds voorzien in onderdelen om producten te repareren.

In de EU wordt intussen ook gewerkt aan strengere reparatiewetgeving. Ook in België werd vorig jaar een slinger gegeven aan de discussie over right-to-repair. De vraag is echter of wetgevers de fabrikanten willen verplichten om zelfs na acht jaar nog te voorzien in reserveonderdelen. Tijd zal het moeten uitwijzen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business