Nieuws

Meta en Google zien toename in Chinese cyberaanvallen

China
© iStock / da-kuk
Google en Meta laten weten dat ze heel wat clandestiene activiteit zien op hun platformen. China zou achter de cyberaanvallen zitten.

Meta maakt dat bekend naar aanleiding van zijn Quarterly Adversarial Threat Report: een rapport over online dreigingen dat het elk kwartaal publiceert. De socialemediagigant laat in dat rapport weten dat het 4789 Facebook-accounts verwijderd heeft. Alle accounts zouden de gebruikersovereenkomst van Facebook geschonden hebben door gecoördineerd hetzelfde type content te plaatsen.

Het gaat om accounts met valse namen en profielfoto’s. Die gegevens worden verzameld op internet: om een vals account aan te maken heb je enkel een naam en foto nodig. De accounts deden zich aanvankelijk voor als Amerikanen. Ze deelden dezelfde content op meerdere plekken en op meerdere platformen, wat aantoont dat het om een gecoördineerde actie gaat. Volgens Meta gaat het vaak om content die eerst op X verscheen, maar die daarna op Facebook gekopieerd en geplakt werd.

Tegen Dalai Lama

De accounts deelden ook Facebook-posts van andere gebruikers en allerlei nieuwsartikelen, waarschijnlijk in een poging om er authentiek uit te zien. Volgens Meta ging het over allerlei verschillende soorten content: soms was die politiek van aard, maar op andere momenten ging het over videogames, geschiedenis, huisdieren enzoverder. Met andere woorden: er valt geen kop of staart aan vast te knopen.

Opvallend genoeg waren deze valse accounts niet pro-China. Nadat de accounts een tijdje als Amerikaans door het leven gingen, veranderde dat plots.  De namen van de accounts veranderden, net zoals de profielfoto’s: plots waren het accounts die zich zogezegd in India moesten begeven. Online hadden de accounts het dan vooral over de Dalai Lama. De spirituele leider van Tibet leeft als sinds 1959 in ballingschap in India.

Taiwan

Ook Google signaleert dat China meer cyberaanvallen afvuurt dan voordien. Volgens Kate Morgan, senior engineering manager bij Google’s cybersecurity-arm, werd de hoeveelheid aanvallen richting Taiwan het laatste halfjaar flink opgedreven. Niet alleen gebeuren er meer aanvallen, maar de cyberaanvallen zelf worden steeds gesoftificeerder.

Taiwan is een staat in de Oost-Chinese Zee. Ze is strategisch belangrijk om een aantal redenen, niet in het minst om de chipproducenten die op het eiland gevestigd zijn. Die zou China maar al te graag in handen krijgen. Taiwan is een de facto onafhankelijke staat: ze heeft een eigen bestuur, eigen munt en alles wat je van een zelfstandige staat zou verwachten, maar wordt niet als dusdanig erkend. China beschouwt het land als een ‘afvallige provincie’.

Uitgelicht artikel China export chips Amerika beperkt opnieuw chipuitvoer naar China met forse restricties

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business