Nieuws

Overheden kunnen burgers bespioneren via pushmeldingen

spionage pushmeldingen
© iStock / Dilok Klaisataporn
Pushmeldingen zijn niet onschuldig: overheden kunnen ze gebruiken om je online activiteit na te gaan - en doen het ook daadwerkelijk.

Overheden blijken hun burgers te kunnen bespioneren met pushmeldingen. Dat blijkt uit een brief die Amerikaanse Senator Ron Wyden naar het Department of Justice stuurde. Uit de brief worden niet meteen details duidelijk. Wel blijkt dat verschillende overheden, die niet bij naam genoemd worden, mensen kunnen bespioneren via pushmeldingen. Verschillende overheden klopten daarvoor aan bij Apple en Google, die de data in handen hebben.

Pushmeldingen zijn tegenwoordig schering en inslag. Of het nu gaat om chatgesprekken, nieuwsberichten of meldingen van spelletjes op je telefoon: overheden kunnen ze gebruiken om je online activiteit na te gaan. De pushmeldingen worden in apps geprogrammeerd door de ontwikkelaars, maar moeten bijna altijd langs de servers van Apple en Google voor ze op je telefoon verschijnen. Aan zo’n notificatie hangt metadata die het makkelijk maakt om te zien waar de melding precies vandaan komt en waar ze over gaat.

Aan de VS gelieerde democratieën

Aangezien die data opgeslagen wordt door Google en Apple, weten overheden waar ze moeten zijn om die data in te kijken. Volgens de brief die senator Wyden van een onbekende tipgever ontving, waren meerdere overheden daarin geïnteresseerd. Om welke landen het precies gaat wordt niet benoemd, al laat Wyden wel blijken dat het om “aan de VS gelieerde democratieën” gaat.

Apple bracht inmiddels een statement naar buiten waarin het bedrijf opgelucht lijkt. “In dit geval verbiedt de federale overheid ons om informatie te delen”, zegt het bedrijf daarover. Nu de brief van Wyden die info toch naar buiten brengt, krijgt het bedrijf de kans om open te zijn. Ook Google laat weten dat het “toegewijd is om gebruikers geïnformeerd te houden over deze opvragingen”.

Uitgelicht artikel tiktok spionage TikTok-medewerkers bespioneerden journalist via kattenfilmpjes

Reuters sprak een onafhankelijke bron die het nieuws bevestigt. Zowel de VS als andere overheden zouden informatie over pushmeldingen opgevraagd hebben. Die zouden ze kunnen gebruiken om criminelen met valse of anonieme accounts te ontmaskeren. Hoelang zulke praktijken al aan de gang zijn? Daar lijkt momenteel niemand zicht op te hebben.

AndroidBeveiligingiosprivacypushmeldingen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen